2024. március 29., péntek

Miért nem fagyott be a Krivaja?

Lapunk hasábjain rendszeresen foglalkozunk a Krivaja-patakkal. Hírt adunk arról, hogy éppen melyik részét tisztították ki, mely szakaszon öntött ki, és rendszeresen beszámolunk azokról az erőfeszítésekről, amelyeket lelkes környezetvédők tesznek a folyócska szennyezésének megállítása érdekében.

Az elmúlt időszakban a közbeszédben itt-ott felbukkant, hogy a vidékünkön tapasztalható nagy lehűlés ellenére e patak vize bizony nem fagyott be teljes egészében. Ennek leginkább a vízimadarak örülhetnek, ugyanis nem kell több kilométernyi utat megtenniük, hogy szabad vízterületeket keressenek, és táplálkozásra alkalmas helyet találjanak. Az eset azért is keltette fel a figyelmet, mert a nagy víztömegeket megmozgató folyók, a Duna és a Tisza teljes egészében befagyott. A jég elmaradását többen többféleképpen magyarázzák. Ennek próbáltunk utánajárni.

A DTD Krivaja Vízgazdálkodási Gazdasági Társaság illetékeseitől megtudtuk, hogy a Topolyai-tó vízállása tavaly nyár óta viszonylag magas, ezért az erre kiépített tölcséren át folyamatosan engedik ki a felesleges vizet a Krivaja folyóba. A szakemberek elmondták, hogy a zsilipeket, gátakat, valamint az egyéb, a hatáskörükbe tartozó vízügyi létesítményeket folyamatosan ellenőrzik. A tó vize befagyott ugyan, de a tölcsérnél, ahol folyamatosan gyors mozgásban van, nem. A korábbi évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy a folyóvizek később fagynak be, mint a tavak, hosszabb ideig tartó alacsony hőmérsékletekre van ehhez szükség.

A témával kapcsolatban Sihelnik József, okleveles természetvédelmi mérnök, az Arcus Környezetvédő Egyesület titkára nyilatkozott:

– A Krivaja, annak ellenére, hogy alföldi patak, a medrének folyamatos kotrása és egyes szakaszainak kiegyenesítése következtében gyorsabb folyású lett, mint az általánosságban vett alföldi patakok. A Krivaja egyes szakaszai valóban nem fagytak be. Ezeken a területeken a patak keskenyebb, a meder pedig mélyebb, a folyása gyorsabb. A patak felső szakasza, még a Topolyai-tó előtt, tehát még Kisbelgrádtól felfelé, Györgyénig be van fagyva, de néhány évvel ezelőtt azon a szakaszon kiszélesítették a medret, tehát a víz lassabban áramlik. A szőlőskertek alatt, az artézi kút közelében sincs befagyva a Krivaja vize, viszont valamivel lejjebb, ahol szintén szélesebb a meder, olyan vastagságú jég van, ami épphogy meg tud tartani egy hattyút. A helyzet az, hogy az artézi kúttól feljebb nincsenek üzemek, nincsenek házak, amik szennyezhetik a vizet. Ahogy a patak eléri a lakott területet, szintén foltokban be van fagyva. Szennyezettségtől függetlenül vannak olyan szakaszok, amelyek befagytak, és vannak, amelyek nem. Nem állítjuk, hogy a Krivaja vize nem szennyezett, viszont a jelenséget, hogy nem fagyott be, nem lehet teljes egészében a szennyezettség számlájára írni. Ellenpéldaként említhető a kaszárnya parkolója melletti „szennyvízülepítő medence”, amely annak ellenére, hogy jórészt a város szennyvizével töltődik, legnagyobb részt befagyott.

Topolyán 2014 óta szerveznek tiltakozó megmozdulásokat, amelyeken a polgárok az általános környezetszennyezés ellen emelik fel a hangjukat. A tüntetéseken változó a résztvevők száma, de a főszervező, Dragan Pečurica kitartóan küzd környezetünk élhetőbbé tételén. Természetesen az ő véleményére is kíváncsiak voltunk:

– A Krivaja hihetetlen mértékben tele van mindenféle állati eredetű szennyeződéssel. Ha a mai naptól kezdve több szennyeződés nem kerülne bele a medrébe, még akkor is legalább tíz évbe telne, hogy kitisztuljon. Mindenféle mérés azt igazolta, hogy a patak állapota katasztrofális. És teljesen logikus, hogy a mindenféle vegyi anyag, a rengeteg nitrogén, kén, a zsírok meggátolják a fagyást. Ennek megállapításához egyáltalán nem kell szakértőnek lenni – nyilatkozta az aktivista, aki azt is elmondta, hogy a Szabadkai Közegészségügyi Intézet a múlt év végén jelentést juttatott el hozzá, amelyben a Krivaja-patak vizét rossz, illetve nagyon rossz minőségűnek kategorizálták.

Pevec Aleksandra, községi környezetvédelmi felügyelő érdeklődésünkre elmondta, hogy a kérdéskör nem tartozik a hatáskörébe, ez a tartományi felügyelőség területe.