2024. április 27., szombat

Védőoltással az influenza ellen

Már féléves kortól felvehető a védőoltás, 65 éves kor felett pedig ajánlott

Az influenza leggyakoribb tünetei a magas láz, hidegrázás, köhögés, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás. Az influenza egyetlen ellenszere a védőoltás. Influenza esetén ajánlott feküdni, lázcsillapítót szedni, sok folyadékot inni, citrusféléket fogyasztani, gyakrabban szellőztetni a helyiséget, ahol a beteg tartózkodik. Nagyanyáink természetes immunrendszer-erősítője a fokhagyma, az influenza tüneteinek enyhítésére a gyömbéres teára esküsznek.

A leggyakoribb téli megbetegedés az influenza. Az egyetlen védekezési mód ellene a védőoltás felvétele. A védőoltás fontosságáról, indokoltságáról, valamint az ellenjavallatokról dr. Nebojša Bohucki járványtani szakorvossal beszélgettünk.

– Az észak-bácskai körzetben az Egészségházaknak október végén 5950, influenza megelőzésére szolgáló oltóanyagot adtunk át: a szabadkai Egészségháznak 4600, a Topolyai Egészségháznak 1000, míg a Kishegyesi egészségháznak 350 adagot. Az előző évekhez viszonyítva a múlt évhez képest tíz százalékkal nagyobb mennyiséget sikerült beszerezni. Az influenza elleni védelemben a 2016/2017 évben a francia Sanofi-Pasteur gyártmányú Vaxigripet használjuk, amely három különböző influenzavírustól véd, mégpedig a H1N1 típusú influenza ellen, a H3n2, valamint a B típusú Brisbane szerotípus ellen. Az oltóanyag összetétele az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával összhangban van, és kötelező érvényű minden oltóanyag-gyártóra. Megemlíteném, hogy az utóbbi években megjelent a tetravalens oltóanyag, amely a B típusú vírus két vírustörzse ellen nyújt védelmet, ugyanis mindkét vírustörzs egyaránt aktív lehet a tél folyamán. Az influenza elleni védőoltás még mindig nagyon dinamikus terület, ugyanis a vírus soha sincs nyugalmi állapotban, állandóan mutálódik, változik, és emiatt szükségszerű az oltóanyag összetételét változtatni évről évre. Nagyon fontos felhívni a polgárok figyelmét az influenza elleni védőoltás fontosságára. Az oltást követő három hétben alakulnak ki az antitestek. Az influenza elleni védőoltás javallott gyermekeknek féléves kortól. A legfontosabb, hogy a védőoltás felvételekor az illető személynek ne legyen akut fertőző betegsége, valamint ne legyen láza. Amennyiben valakinek a korábbi oltáskor kellemetlen reakciója volt, akkor ez tartós ellenjavallatnak tekinthető, és az a személy ne vegye fel az oltást. Természetesen, ha valaki először kap védőoltást, nem tudhatja, hogy allergiás-e vagy sem, épp emiatt kizárólag egészségházakban lehet felvenni a védőoltást az esetleges – igaz, ritkán – fellépő allergiás reakciók miatt.

A védőoltás ingyenes a 65 év feletti polgárok esetében, a krónikus betegeknél (asztma, bronchitis), a kardiovaszkuláris megbetegedéseknél, a vesebetegeknél, valamint az anyagcsererendszer megbetegedésénél (elsősorban cukorbetegség), vagy bármely más krónikus megbetegedésnél.

Az influenza nem egy enyhe megbetegedés, magas láz jelentkezik (39 Celsius-fok feletti), de szövődmények is kialakulhatnak, mint például a tüdőgyulladás. Súlyosabb esetekben a beteget kórházban kell kezelni, ritkán akár halálos kimenetelű is lehet a megbetegedés. A szövődmények kialakulása nemcsak a 65 évnél idősebbeket érinti, vagy azokat, akik krónikus betegek, hanem a fiatal, egészséges egyéneket, például a várandós anyákat. Éppen ezért javallott a várandós és szoptatós anyáknak is az influenza elleni védőoltás, sőt mivel fél éves kor alatt nem vehető fel az oltás, ezek a csecsemők az anya által kapnak védelmet. Az egészségügyben, az idősek otthonában, a közvállalatokban dolgozóknak is ajánlott az influenza elleni védőoltás felvétele – mondta el dr. Nebojša Bohucki.