2024. április 19., péntek

A dzsihadisták követője volt a Kenyában lelőtt három női merénylő

Az egyik kenyai rendőrőrsöt megtámadó három nő által írt levelet hoztak nyilvánosságra az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet támogatói, az angol nyelven, kézzel írott levél szerint a nők az IÁ-hoz tartoztak - közölte kedden az iszlamista honlapokat megfigyelő amerikai SITE központ.

A SITE szerint a levelet "Umm Maysarah", "Umm Mabad" és "Umm Szaad" írta alá, akik hűségesküt tettek Abu Bakr al-Bagdadinak, az IÁ vezetőjének. A levél vérontással fenyegetőzött, bosszúból amiatt, hogy muzulmánokat börtönöztek be és öltek meg Mombasában.

A három nő vasárnap, a 2011. szeptember 11-i merényletek évfordulóján azzal az ürüggyel ment be a rendőrségre a Kenya keleti partvidékén fekvő nagyvárosban, hogy egy ellopott mobiltelefonról akarnak bejelentést tenni. Amikor egy rendőr elkezdte kihallgatni őket, az egyikük kést rántott, egy másik pedig petróleumot tartalmazó gyújtópalackot dobott a rendőrök felé. Az épület kigyulladt. A rendőrség mindhárom támadót lelőtte.

Munga Nyale, a kenyai rendőrség terrorelhárító részlegének vezetője közölte: egyelőre nem tudták megállapítani, hogy a levél hiteles-e.

A támadás elkövetését egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Az elsősorban Szomáliában tevékenykedő, az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab dzsihadista csoport Kenyában is követett el a közelmúltban támadásokat, de ezek az utóbbi időben ritkábbá váltak.

Kenya emellett tavaly aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Iszlám Állam a Közel-Kelet és Észak-Afrika után Kelet-Afrikában is igyekszik megvetni a lábát. A hatóságok szerint az IÁ húsznál több kenyai fiatalt állított már a zászlaja alá.

Kedden három szomáliai állampolgárságú nőt is előállítottak Mombasában. Azzal gyanúsítják őket, hogy a támadók bűntársai voltak, de tolmács hiányában nem tudtak vádat emelni ellenük.