2024. április 26., péntek

Orosz vonattal Szabadkáról Nagykikindára

Hat község fogott össze, hogy megmentse a vasútvonalat – Kern Imre: A VMSZ síkra száll a helyi vasútvonalak megmentéséért

Az elmúlt fél évben igen rendszertelenül közlekedett vasútjárat Szabadka és Zenta, valamint Nagykikinda között, a vonalon közlekedő sinbusz ugyanis igen megbízhatatlan volt, gyakran lerobbant, és nagyon lassan közlekedett.

Annak érdekében, hogy megoldódjon ez a probléma, Zenta önkormányzatának kezdeményezésére – amelyhez csatlakozott az az öt önkormányzat, amelyet érint a vasútvonal – elindult egy folyamat, amelynek köszönhetően a Szerbiai Vasutak egy új, Oroszországtól vásárolt dízelmotorvonatot állított szolgáltba Szabadka–Zenta–Nagykikinda-vasútvonalon. A hat önkormányzat (Szabadka, Zenta, Magyarkanizsa, Törökbecse, Nagykikinda és Csóka) a helyi vonal megmentése érdekében szerződéses viszonyba lép majd a vasúttársasággal, és a hatályos törvénnyel összhangban részben magára vállalja a vasútvonal fenntartási költségének egy részét. Kern Imre, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselőjelöltje, Kern Sólya Mária önkormányzati tanácsos és Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere tegnap a szabadkai vasútállomáson tartott sajtótájékoztatót az új szerelvényről.

Kern Imre, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselőjelöltje kiemelte, hogy a VMSZ választási programjába bekerült az a tétel, hogy a párt köztársasági és önkormányzati szinten is síkra száll amellett, hogy a vasúti szárnyvonalak, valamint a helyi vonalak ne szűnjenek meg. Hozzátette, hogy a helyi vasútvonalak és a szárnyvonalak megszüntetését a Szerbiai Vasutak és a Nemzetközi Valutalap is kéri a kormánytól.

– A Szabadka–Kikinda-vasútvonalat jellemző áldatlan állapot megszüntetése érdekében a felkérés a zentai önkormányzat és a zentai polgárok részéről érkezett. Hosszú tárgyalások után a Szerbiai Vasutak személyszállítással foglalkozó új részlegével elkezdtünk egy folyamatot, amelynek célja, hogy az önkormányzatok szerződéses viszonyba lépjenek a szóban forgó részleggel. Ennek a folyamatnak köszönhetően állított a vasúttársaság forgalomba egy új szerelvényt. Úgy gondolom, hogy ez még nem elég, de ha még egy-két szerelvény idekerülne Szabadkára, akkor rendszeres közlekedést lehetne biztosítani mind a Szabadka–Zenta–Kikinda-vonalon, mind a későbbiek folyamán Szeged felé is. Az a célunk, hogy ezt megvalósítsuk az elkövetkező időszakban – nyilatkozta Kern Imre.

A Szeged–Szabadka-vasútvonalon gyakorlatilag egy éve nem közlekedik járat. Kern értékelése szerint megvan az esélye annak, hogy amint feláll az új kormány, kiemelt helyen szerepel majd a személyforgalom újraindítása ezen a vonalon.

– Ez egy nagyon fontos útvonal, és ezért úgy gondolom, hogy van rá lehetőség, hogy újrainduljon itt a személyforgalom. Ezenkívül elkészült a terv a vasútvonal teljes körű felújítására, és az idén folytatni fogjuk a Szabadka–Baja-vasútvonal tervének kidolgozását. Remélem, két éven belül lehetőségünk lesz arra, hogy európai pénzből ezt a vonalat is felújítsuk, és végre-valahára megvalósuljon az az álmunk, hogy Baja és Szeged között Szabadkán keresztül újra vasúti közlekedés legyen – mondta Kern Imre.

Kern Sólya Mária önkormányzati tanácsos, az önkormányzat és a vasúttársaság között kapcsolatot tartó bizottság elnöke elmondta, hogy a helyi járatok életben tartása és újraindítása érdekében 6 önkormányzat és a vasúttársaság köt majd szerződést egymással.

– Egyelőre a vasutakról szóló törvénnyel összhangban egy olyan szándéknyilatkozat áll kidolgozás alatt, amely alapján az önkormányzatok is részt vesznek majd a vonalfenntartási költségekben. Ezzel kapcsolatban eddig minden önkormányzat úgy nyilatkozott, hogy részt kíván benne venni, és nagyon fontosnak tartja a vasútvonal megmentését – mondta az önkormányzati tanácsos.

Hozzátette, Szabadka számára is jelentős, hogy ez a vasútvonal új szerelvényt kapott, mivel sok diákot és munkást érint a szóban forgó járat.

– Reméljük, hogy a vasúttársaság velünk együtt azon fog dolgozni, hogy a sínek állapota a jövőben olyan legyen, hogy a szerelvények a szóban forgó vasútvonalon gyorsabban és biztonságosabb tudjanak majd közlekedni – jegyezte meg Kern Sólya Mária.

Ceglédi Rudolf a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta, hogy a tavaly kapott új erőre, amikor is a zentai önkormányzat magára vállalta a vasútvonal felélesztését.

– Az államtitkár úrnak köszönhetően mára sikerült elérni, hogy rendes járat induljon el Zenta és Szabadka között. Létfontosságú ez a járat, hiszen más tömegközlekedési eszközzel nem kiváltható. Autóbusszal ez az út Horgoson és Tornyoson keresztül nemcsak hosszabb, hanem drágább is. A legrövidebb, a leggazdaságosabb és a legbiztonságosabb közlekedési vonal a Zenta és Szabadka között a vasútvonal. Bízunk abban, hogy a rendszeres járatnak köszönhetően pár hónap múlva az utasok száma is meg növekszik majd – mondta a polgármester.

A polgármester beszámolója szerint napi rendszerességgel négy alkalommal indul járat Zentára, ebből két járat folytatja útját Kikindára.

– Jelen pillanatban a Szerbia Vasutak Közvállalattal közösen figyeljük a menetrendet, és ha szükség mutatkozik rá, akkor kérésünkre módosítanak majd a menetrenden. A vasútvonal többévnyi szünetelése után elképzelhető, hogy az utasok igénye is megváltozott, az is megeshet, hogy sűríteni kell majd a járatokat, de ezt az elkövetkező pár hónap tapasztalata mutatja majd meg – tette hozzá Zenta polgármestere.