2024. április 24., szerda

Egy helyen a Politechnikai Iskola gyakorlati oktatása

Az önkormányzat által biztosított pénzből javában zajlik a Harambašić utca 4. szám alatt lévő objektum felújítása, ahol a Politechnikai Iskola diákjainak gyakorlati oktatására kerül majd sor.
Maglai Jenő polgármester kollégáival tegnap megtekintette az itt folyó munkálatokat. Ez alkalommal elmondta, az épület önkormányzati tulajdonban van és két évvel ezelőtt adták át a Politechnikai Iskolának, amely kapacitásgondokkal küzd a gyakorlati oktatásra vonatkozóan. A város tavaly 6,5 millió dinárt fordított a rossz állapotban lévő épület felújításra, amiből négy tantermet hoztak rendbe, ezenkívül a fűtést és a vizesblokkot újították fel. Az idén további 4,8 millió dinárt biztosított az önkormányzat, amelyből a villanyhálózatot és a szennyvízelvezetést hozzák helyre. A polgármester reményei szerint 2017-ben már a műhelyek nagy része áthelyezhető lesz ebbe az objektumba.
Maglai kiemelte, a városnak az elkövetkező 4-5 éves időszakban reformot kell végrehajtania a középiskolai szakoktatásban, amelyet a helyi gazdaság igényeivel, a kis- és középvállalkozások szükségleteivel kell összehangolni, mert csakis ez biztosíthatja a város gazdasági fejlődését. A jelenleg folyó felújítással kapcsolatban elmondta, évtizedes problémáról van szó, amely két-három év alatt megoldható, ha megvan rá az akarat.
Iso Planić, az iskola igazgatója elmondta, a fő objektumukban a Makszim Gorkij utca 38. szám alatt folyik az elméleti oktatás, a gyakorlati pedig jelenleg három helyen. Részben a felújítás alatt lévő Harambašić utcai épületben, illetve a Matija Gubec utca 8. és a Mihajlo Radnić utca 24/a szám alatt. A két utóbbi épület a vagyon-visszaszármaztatási folyamat során visszakerült az eredeti tulajdonosokhoz, ami azok karbantartását is problémássá teszi, ezért az iskola célja, hogy két épületben működjön, vagyis, hogy a központi épület adjon otthont az elméleti oktatásnak, a Harambašić utcai pedig a gyakorlatinak.
A felújítás első fázisának köszönhetően a legfelső szinten négy kabinet készült el, amelyeket a fényképészek, a grafikusok és az építészek használhatnak. A tervek szerint az elkövetkező időszakban a többi szinten az iskola egyéb szakirányainak diákjai is helyet kapnak, az udvarban pedig sportpályák lesznek. Az épület az iskola több mint kétszáz diákjának tud jelenleg helyet biztosítani, azon tantárgyak esetében, amelyek számítógép-használatot igényelnek.