2024. április 23., kedd
ASZTALITENISZ

Boros Tamara a hírességek csarnokában

A jekatyerinburgi Európa-bajnokság alatt hivatalosan is megalapították az Európai Asztalitenisz Hírességek Csarnokát. Az elsőként beiktatott 36 tagból 11 magyar, s köztük van a zentai születésű Boros Tamara is.

Boros Tamara a hírességek csarnokának legfiatalabb tagja

Boros Tamara a hírességek csarnokának legfiatalabb tagja

Az Európai Asztalitenisz Hírességek Csarnokába azok a korábbi játékosok, edzők és egyéb személyek kerülhetnek be, akik pályafutásuk során nagymértékben hozzájárultak az asztalitenisz fejlődéséhez Európában. A követelmények szerint olyanok jöhetnek szóba jelöltként, akik a nagy világversenyeken (olimpia, világbajnokság, Európa-bajnokság) érme(ke)t szereztek, vagy egyéb kiemelkedő eredményt értek el; kivételes sportemberi magatartást tanúsítottak (a sportszerűséget szem előtt tartva viselkedtek, csapatemberként küzdöttek); és sokat tettek a sportág fejlődéséért, az asztaliteniszről kialakult kép javításáért.

A hírességek csarnokába való bekerülésről egy héttagú testület dönt, ennek tagja Bátorfi Csilla is. Az 1986-os Európa-bajnok ott van a hírességek csarnokába elsőként beválasztott 36 korábbi klasszis között is, rajta kívül még további tíz magyarországi játékos található a neves társaságban, valamint a zentai születésű, de legnagyobb sikereit horvát színekben elérő Boros Tamara. A lista nem végleges, évről évre újabb tagokkal bővül majd.

Nagyon meglepett a hír, hiszen mindössze három éve hagytam fel az aktív játékkal, s máris helyet kaptam a hírességek csarnokában. Nagy elismerés ez, de én elsőre fel sem fogtam, hogy milyen nagy dolog az első 36 között lenni – nyilatkozta a Magyar Szónak Boros, aki elmondta, hogy nem tudott a kezdeményezésről, éppen ezért váratlanul érte a hír. – Nagyon sokan gratuláltak, köztük korábbi edzőm, Kubát Igor is felhívott. Horvátországból is sokan jelentkeztek, miután a Sportske Novosti közölte a hírt.

Boros jelenleg a schwechati Werner Schlager Akadémián dolgozik mint edző.

Nagyon jók a feltételek az akadémián, s persze mindenki otthon szeretne dolgozni, de jelenleg Horvátországban nincs lehetőségem erre. Az külön örömmel tölt el, hogy aki a Werner Schlager Akadémiára jön, az az asztaliteniszt teszi az első helyre, az számít neki, és ezért áldozatot hajlandó hozni. Keményen tréningezik, végigcsinálja az edzéstervet – ilyen játékosokkal sokkal könnyebb dolgozni, mint azokkal, akik esetében én jobban szeretném, hogy belőlük jó asztaliteniszező legyen – mondta Boros, aki a hírességek csarnokának legfiatalabb tagja.

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy az elnökségem alatt jött létre az Európai Asztalitenisz Hírességek Csarnoka. Európa nagy bajnokai megérdemlik ezt” – mondta Ronald Kramer, az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) holland elnöke.

Hosszasan vitáztunk a jelöltekről, és tudjuk, hogy mindenki sosem lesz elégedett – beszélt a döntés nehézségeiről Walter Römark, a kiválasztó testület svéd tagja. – Azon voltunk azonban, hogy a követelményeknek megfelelően a legjobb választást hozzuk meg. Minden évben új neveket iktatunk be.”

Az Európai Asztalitenisz Hírességek Csarnokának első 36 tagja: Barna Viktor, Bátorfi Csilla, Berczik Zoltán, Farkas Gizella, Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor, Kóczián Éva, Magos Judit, Mednyánszky Mária, Sidó Ferenc (Magyarország), Maria Alexandru, Otilia Bădescu, Angelica Rozeanu, Ella Zeller-Constantinescu (Románia), Mikael Appelrgen, Stellan Bengtsson, Kjell Johansson, Jörgen Persson, Jan-Ove Waldner (Svédország), Boros Tamara (Horvátország), Richard Bergman, Trude Pritzi, Werner Schlager (Ausztria), Fluira Bulatova, Valentina Popova, Zoja Rudnyova (Szovjetunió), Jean-Phillipe Gatien (Franciaország), Andrzej Grubba (Lengyelország), Jill Hammersley, Johnny Leach (Anglia), Maria Hrachová (Csehország), Jörg Rosskopf, Eberhard Schöler (Németország), Dragutin Šurbek (Jugoszlávia), Bettine Vriesekoop (Hollandia).

A kiválasztó testület tagjai: Radivoj Hudetz – elnök (horvát), Ronald Kramer (luxemburgi), Bátorfi Csilla (magyar), Jeanny Dom (luxemburgi), Hans Wilhelm Gäb (német), Irina Palina (orosz), Walter Rönmark (svéd).