2024. április 20., szombat

Nem a levegő tisztaságával van gond a Zeneiskola körül

Görög Noémi, az Electe civil szervezet művészeti igazgatójának közleménye

Lapunk július 8-i számának Szabadka rovatában jelent meg Tisztul a levegő a Szabadkai Zeneiskola körül címmel interjú Barlai Edit igazgatónővel, amire reagált Görög Noémi, az Electe civil szervezet művészeti igazgatója.

Mint írja, „a Szabadkai Zeneiskola volt diákjaként számos alkalommal nyílt lehetőségem különböző rendezvényeken fellépni. Ezen esetek egyikében sem volt szükség arra, hogy a rendezvények szervezői írásos engedélyt kérjenek a zeneiskolától vagy annak vezetőjétől. Ezt természetesen a törvényes előírások sem követelik meg, hiszen a diák szabadidejéről ő maga rendelkezik, szülei tudtával. Mindennek megfelelően továbbra is értetlenül állok azon jelenség előtt, hogy Barlai Edit, a Szabadkai Zeneiskola igazgatónője megtiltotta, hogy négy diák szerepeljen a 2015. április 19-én megtartott jótékonysági hangversenyen. Nyilatkozatai ellentmondásosak voltak a tiltás ügyében. A 2015. április 16-án megtartott tanszakvezetői ülés jegyzőkönyvéből pedig világosan kitetszik, az intézmény minden esetben engedélyhez köti a diákok fellépését szabadidejükben, ezért nem játszhattak a növendékek az Electe civil szervezet jótékonysági hangversenyén. Ez megdöbbentő, hiszen az igazgatónő nincs vagy eddig nem volt tisztában saját maga és munkatársai hatáskörével, vagyis azzal, hogy sem a tanszékvezetők, sem az iskolaigazgató, de még a tanárok sem dönthetnek a diákok szabadidőben való fellépéséről. Ezt természetesen a tanfelügyelők is megerősítették.

2007-ben a Belgrádi Művészeti Egyetem Zeneművészeti Karán diplomáztam zongoraművész és tanár szakon, 2013-ban ugyanitt doktori fokozatot szereztem. 2009-től 2013-ig a belgrádi Vladimir Đorđević Alapfokú Zeneiskolában dolgoztam, majd 2013-ban az Újvidéki Egyetem szabadkai székhelyű Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának docense lettem. Mindebből, valamint aktív előadói tevékenységemből kifolyólag is rálátásom van a pedagógiai munka menetére, továbbá arra, hogy egy kisdiáknak egy-egy fellépés milyen lehetőségeket jelent. A diákok zenei fejlődése szempontjából ugyanis nem csupán a formális oktatásnak van jelentősége, különös tekintettel arra, hogy művészeti ágról van szó.

Az Electe civil szervezet, amelynek tagjai kivétel nélkül képzett zenészek, a város zenei életének gazdagításához járul hozzá immár évek óta. Számos intézménnyel valósítunk meg gyümölcsöző együttműködést, erre törekedtünk a Zeneiskola esetében is az említett rendezvényekkel. A Barlai Edit által említett International Piano Fest nem verseny. Mivel ezt már több alkalommal próbáltam neki elmagyarázni, arra szeretném biztatni, hogy igyekezzen a kulturális rendezvények világában intenzívebben tájékozódni. Az említett, 2014-ben megrendezett zongorafesztivál pedig öt hangversenyt és egy zongoraszemináriumot foglalt magában. Az utóbbit Daniele Petralia európai hírű zongoraművész tartotta. A képzésre Horvátországból, Magyarországból, Olaszországból, Törökországból, Grúziából, Japánból érkeztek tanulók, illetve érdeklődő hallgatók. A Szabadkai Zeneiskola két diákja aktív, többen passzív hallgatóként vettek részt a szemináriumon, továbbá a zongora szak minden tanára hallgatta az órákat, amiről diplomát is kaptak. Tehát ellentmondásos, hogy Barlai az Electe tevékenysége kapcsán önös érdekeket feltételez. Mellesleg a szóban forgó rendezvény aktív résztvevőinek gyakorlásához összesen két, minősíthetetlen állapotban lévő pianínót bocsátott a rendelkezésére. Világos, hogy nem érezte át annak súlyát, hogy egy nemzetközileg elismert művész tartott képzést az intézményben. Az ilyen típusú rendezvényeknek hagyománya volt (!) a zeneiskolában. Szabadkai művészek generációi nőttek fel ezeken. Elkeserítő, hogy Barlai Edit erről nem akar tudomást venni.

Ami a Femus Nemzetközi Zenei Fesztivált illeti, az versenyt is magában foglal, és zsűrijében kizárólag egyetemi oktatók kapnak helyet. Barlai Edit ezt a rendezvényt, miként az interjúban olvasható, rendbontásként élte meg; még jó, hogy nem „cirkuszként”. Állítása szerint a rendezvény ellehetetlenítette a tanítást, holott hétvégén, pénteken, szombaton és vasárnap került rá sor, továbbá az iskola körülbelül negyven tanterme közül csak nyolcban zajlott. A müncheni Odeon ifjúság zenekar esetében az a furcsa, hogy Barlai aggódott a zenekar tagjainak testi épségéért az épületben zajló munkálatok miatt, viszont tantestületi ülést tartott ugyanott, ugyanakkor.

Való igaz, hogy minden kollektívában vannak elégedetlen tanárok, a felmerülő problémákat azonban ildomos lenne a jólneveltségnek megfelelően megoldani és kerülni a fizikai inzultusokat és a láncokat, avagy elnézést: „térelválasztókat” – írja közleményében doc. dr. Görög Noémi, az Electe civil szervezet művészeti igazgatója.