2024. március 29., péntek

Szabadka-Bar: közvetlen járat a tengerpartra

Több mint másfél hónapig Szabadkáról Barba egyáltalán nem indítottak vonatot, ugyanis az árvíz miatt a sínpálya egyes részeken annyira megrongálódott, hogy a Szabadka–Bar vonalon az utazás akár egy napig is eltartott, külön meg kellett oldani a fővárosba való eljutást, majd július elején már Újvidékről is kezdtek közlekedni a vonatok.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A Szerbiai Vasutak azonban a mai naptól kezdve közvetlen kocsikat indít Szabadkáról Barba, a vagonok pedig a Szabadkáról Újvidékre tartó szerelvényre lesznek kapcsolva, mely 11 óra 56 perckor indul Szabadkáról, majd Belgrádban rákapcsolják őket a 18 óra 05 perckor induló nemzetközi járatra, ami a montenegrói tengerpartig megy.

Barból visszafelé, azaz Újvidékre és Szabadkára tartó vonat a közvetlen kocsikkal 17 órakor indul és Belgrádon, valamint Újvidéken át ér Szabadkára 16 óra 04 perckor. A belgrádi vonat 11 óra 15 perckor, az újvidéki 13 óra 26 perckor indul tovább Szabadka felé.

A nemzetközi Belgrád–Bar vonalon közlekedő szerelvény, melyre a Szabadkáról induló közvetlen kocsikat is rákapcsolják, az árvízben megrongálódott szakasz miatt továbbra is Lapovón és Kraljevón keresztül haladó útvonalon közlekedik, és megáll a Velika Plana-i, a lapovói, a kraguljevaci, a kraljevói és a čačaki állomásokon, majd folytatja útját a régi pályán egészen Barig, ahová a tervezett megérkezés időpontja 9 óra 52 perc.

A Szabadka–Bar közötti vonatjegy egy irányba, másodosztályon foglalással együtt 30 eurónak, a retúrjegy pedig 60 eurónak megfelelő dinár ellenértékébe kerül.