2021. május 15., szombat

Szövetségesek-e a szakszervezetek?

Tanácskozás a szakszervezetek és a civilek kapcsolatáról

A belgrádi Friederich Ebert Stiftung Alapítvány és a Szakszervezeti Fejlesztési Központ tanácskozást szervezett arról, hogy szövetségesek-e a szakszervezetek és a kormányzaton kívüli szervezetek, vagy közömbösek egymás iránt.

(Fotó: Fekete J. József)

A tanácskozás egyik előadója volt Hadži Zdravko M. Kovač, a Vajdasági Közszolgálatok Független Szakszervezetének elnöke, aki olvasóink számára összefoglalta előadásának lényegét.

– Egyszerűen fogalmazva a különböző szakszervezetek között nyílt az ellenségeskedés és széthúzás, a kormányzaton kívüli szervezetek egymás közti viszonya se sokkal jobb. A szakszervezetek és a civilek kapcsolata tisztességes, de itt se beszélhetünk tényleges partnerségről, mert valamelyik fél folyton a másik fölé helyezi magát. A kormányzathoz közel álló szakszervezetek minden eszközt megragadva igyekeznek kiszorítani az alternatív szakszervezeti szerveződéseket a tárgyalásokból és döntéshozatalból, még akkor is, ha azok reprezentativitásuk igazolásával erre jogot szereztek, utána meg ugyanezeket vádolják a szociális párbeszéd sikertelenségéért, noha részt se vehettek a dialógusban.

Kovač azt is kifejtette, hogy a Munka Törvénykönyve elfogadásának megakadályozására létrejött ötoldalú szakszervezeti csoportosulás, a Szerb Szakszervezeti Front már nevében is jelzi, hogy a nemzeti szenvedélyek nyomatékosításának problematikus irányvonalát követi, ahelyett hogy a dolgozók érdekeit képviselné, és nem jósolt hosszú életet ennek a koalíciónak.

– Nem látok lehetőséget az atomizálódott szakszervezeti paletta egységesítésére, tartós koalíció fölállítására, mert a szakszervezeti vezetők közti ellentétek abszurd méreteket öltöttek. Szerintem akkor közeledhetnének egymáshoz a szakszervezetek, ha különböző szociális-gazdasági tanácsokban, háromoldalú, igazgató- és ellenőrző bizottságokban ülő „reprezentatív” szakszervezeti képviselők folyamatosan tájékoztatnák a többi szakszervezetet is a kérdésekről, kikérnék azok véleményét, mert így az összes dolgozót képviselnék, nem csupán saját tagságukat, vagy ami még rosszabb, mindössze önmagukat – fejtette ki Zdravko Kovač.