2024. április 26., péntek

Vučić: A pártok értékeljék minisztereik teljesítményét

Néhány nappal azelőtt, hogy az előzetes bejelentések szerint a hatalmi pártoknak dönteniük kellene a köztársasági kormány átalakításáról, Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes, a Szerb Haladó Párt elnöke tegnap a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva kifejtette: esze ágában sincs bizonygatni, hogy a kormánykoalíciót alkotó pártok miniszterei közül ki végezte rosszul a munkáját. Mint mondta, a hatalmi pártoknak kell értékelniük saját tárcavezetőik eredményességét, és ismételten kiemelte, hogy a kormány átalakításának alaposnak kell lennie. A személycserékkel kapcsolatos kritériumok objektívek lesznek, hangsúlyozta Vučić.

Az SZHP elnöke a továbbiakban arról is szót ejtett, hogy egyesek, magukból kiindulva, önkényességgel és hataloméhséggel vádolják. Ha egyesek nem vádolhatnak valakit korrupcióval, ha nem állíthatják, hogy okosabbak, vagy tanultabbak nála, akkor nem marad más hátra, mint hogy autokratának nevezzék őt, fogalmazott.

Továbbra is érvényes a terv, hogy a haladók főbizottsága pénteken hoz végleges döntést a kormány átalakításáról és a leváltásra javasolandó tisztségviselőikről. A kormánykoalíció többi pártjának vagy ezt megelőzően, vagy valamivel ezt követően kell meghozniuk saját döntéseiket.

Azzal kapcsolatban, hogy a SZER az átalakítás után is része marad-e a kormánynak, Vučić kifejtette: ez egyedül a szóban forgó párttól függ, de az biztos, hogy az SZHP őszintén megfogalmazza véleményét a SZER viszonyulásáról a többi kormánykoalíciós párt, valamint a szerb kormány irányába.

Bár Vučić az aktuális összetételű kormányt sikeresebbnek tartja az előzőeknél, hiszi, hogy az eddigieknél jobb eredményeket is képesek lesznek felmutathatni. A kormányfőhelyettes elégedetten számolt be arról, hogy amióta téma a kormány átalakítása, az érintett tisztségviselők hamarább érkeznek munkahelyükre, energikusabban és többet dolgoznak. Ennek a gyakorlatnak kellene érvényesülnie a hatalom minden szintjén, mondta Vučić, arról azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy Ivica Dačić kormányfővel beszélgettek-e a koalíciós megállapodás módosításáról.

Ivica Dačić tegnap közölte, hogy csütörtökön folytatódnak az egyeztetések a kormányátalakításról, valamint az esetleges személycserékről. Arra is kitérnek majd, hogy minden párt a kormánykoalíció része marad-e, vagy sem, emelte ki Dačić, hozzátéve: „a kormány átalakítása csakis akkor lesz sikeres, ha kedvező változásokat eredményez.”