2024. április 25., csütörtök

„Előkészületek Vajdaság elszakadására”

A haladók és a Szerbiai Demokrata Párt szerint a tartományi hatalom Vajdaság önállósulását készíti elő – Politikai vihar a vajdasági nyilatkozat miatt

Komoly politikai vihart váltott ki Bojan Pajtić tartományi kormányfő bejelentése, miszerint a tartományi parlament szerdán Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatot fogad el. Goran Knežević haladó párti politikus egyenesen elszakadási ambíciókkal vádolja a vajdasági vezetetést.

Szerinte ez az első beismerése a tartományi többség ilyen irányú törekvéseinek. Mint azt az SZHP alelnöke elmondta, évekig dolgoztak egy olyan átfogó, különleges intézményi rendszer kialakításán Vajdaságban, amelynek köszönhetően az idővel függetlenné válhat Szerbiától, ám mint mondja, a tartományi vezetők ilyen irányú törekvéseiket eddig nyilvánosan nem tették közzé, hanem tavalyig a szerb kormány támogatásával ezt csendben valósították meg.

Knežević szerint azonban, mivel az aktuális szerbiai kormány már nem nyújt nekik támogatást az állam szétverésére, hanem az alkotmány és a törvények tiszteletben tartásának elvét követi, ezért a tartományi hatalom úgy döntött, szecessziós törekvéseit a szerb állam elleni vádakkal és az úgynevezett „vajdasági” kérdés nemzetközivé tételével valósítja meg.

„A vajdasági kormánynak le kellene mondania, mert szerinte a tartomány lakosait példátlan szegénységbe sodorták, de felelősség terheli őket a tartományi büdzsé, a Tartományi Nagyberuházási Alap, a Fejlesztési Alap és a Vajdasági Fejlesztési Bank felelőtlen irányítása miatt is” – áll a mezőgazdasági minisztérium közleményében.

A Szerbiai Demokrata Párt, szombaton már úgy nyilatkozott, hogy ha a parlament szerdán elfogad egy ilyen nyilatkozatot, nem más, mint „újabb ultimátum az állam szétverésére”. Most Dragan Đilas pártelnökhöz fordultak, hogy az nyilatkozzon, támogatja e helyettesének Bojan Pajtićnak a „szégyenteljes politikáját”.

Szerintük Pajtić politikájának lényege benne van ebben a nyilatkozatban, amely szerint „Vajdaság saját polgárai akaratából van Szerbia keretei között”, amivel szerintük a tartományi kormányfő azt sugallja, hogy polgárai akarata lehet az is, hogy Vajdaság többé ne legyen Szerbia része. Mint írják, ez szerintük a legvilágosabb szeparatista fenyegetés, amely valaha is jött Vajdaságból.

Miloš Vučević újvidéki haladó párti polgármester is azzal vádolja a Demokrata Pártot, hogy ezzel a javaslattal előkészíti Vajdaság Szerbiától történő elszakadását.

Milivoj Vrebalov a tartományi parlament alelnöke támogatta a határozati javaslatot és azzal vádolta a köztársasági hatalmat, hogy az a tartomány autonómiájának megszüntetésén ügyködik.

„Tavaly nyár óta tart a köztársasági hatalom leszámolása Vajdasággal és autonómiájával. Ahelyett, hogy végre megkezdődjön a párbeszéd Szerbia valós decentralizációjáról és a többszörösen káros alkotmány módosításáról, a köztársasági többség minden alkalmat megragad, hogy még inkább központosítsa az államot és gyakorlatilag teljesen megszüntesse Vajdaság és az önkormányzatok autonómiáját” áll Vrebalov közleményében.

Elítélte egyes politikusok nyilatkozatait, akik Pajtićot az usztasákkal és a hazai árulókkal hasonlították össze.

Dušan Bajatović a Szerbiai Szocialista Párt alelnöke feltette a kérdést, ki a szerzője e nyilatkozatnak, amellyel e politikai pillanatban csak nehezítik a szerb állami csúcs pozícióját a koszovói tárgyalásokban. Arcátlanságnak és politikai haszonszerzésnek nevezte az egész ügyet.

A Demokrata Párt a haladók közleményét kísérletnek minősítette, amelynek célja hamis problémák kreálásával elvonni a közvélemény figyelmét a valós problémákról, amelyekre a haladóknak nincsenek válaszaik. Szerintük a haladók és az SZDP kitalációi a szeparatizmusról „olyan mértékben tiszteletlenek és példátlanok”, hogy azokról vitába szállni is kár.

Dušan Mijić az LDP vajdasági elnöke szintén támogatta a javaslatot, de szerinte ezzel a dokumentummal a vajdasági parlamentnek a szerb alkotmány módosítását is követelnie kell.