2024. március 28., csütörtök

Odesszában munkaszüneti nap lesz a „bolondok napja”

Munkaszüneti nappá nyilvánította az odesszai polgármester a „bolondok napját”, azaz április 1-jét, a nevezetes nap ottani megünneplésének 40. évfordulója alkalmából.

Odesszát már a szovjet időkben a humor városának nevezték. A dél-ukrajnai település ugyanis híres volt sajátos humoráról és vicceiről. A volt szovjet térség legviccesebb városában idén negyvenedik alkalommal ünneplik meg a „nevetés napjának” nevezett április 1-jét.

Alekszij Kosztuszjev polgármester, aki csak a közszférában dolgozóknak adhat ki szabadnapot, kérte a magánvállatokat, hogy ők is csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Az ünnepi rendezvények már március 29-én megkezdődnek, mégpedig egy retró fotókiállítással, amely 1973-től kezdve mutatja be az április 1-jei eseményeket.

A következő napokban mintegy 30 bohóccsoport mutatja be attrakcióját a városban, érkeznek együttesek külföldről, Nagy-Britanniából, Németországból és az Egyesült Államokból is. Emellett lesz „élő szobrok” kiállítása is. Érthetően a legfőbb eseményre, az utcai kosztümös felvonulásra április 1-jén kerül sor. A napot bohócok és zenészek nyílt téri koncertje, továbbá pazar tűzijáték zárja.