2024. április 20., szombat

Még egy tagállammal bővül az euróövezet

Bulgáriának reális esélyei vannak arra, hogy 2025-ben csatlakozzon az euróövezethez, ugyanis minden feltételnek eleget tud tenni – jelentette ki Aszen Vaszilev, a pénzügyi tárca vezetője a minap a belgiumi Ghentben, ahol nem hivatalos tanácskozást tartottak az EU gazdasági és pénzügyminiszterei.

Szófia 2020 óta részt vesz az ERM II rendszerben. Ez egy olyan mechanizmus, amelyben az eurózónába belépni készülő ország vállalja, hogy két évig nem értékeli le a saját valutáját az euróval szemben. Bulgáriának ez – a leva euróhoz kötése miatt – nem okoz gondot, tartja magát a belépési tervhez, mondta a miniszter. „Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank előrejelzése is arra utal, hogy az utolsó, az inflációhoz kötött feltételnek 2024-ben eleget tehetünk, és ezzel megnyílik az út a 2025. évi tagság előtt. Törvényi akadályok sincsenek, már csak az euró elfogadásáról szóló jogszabály meghozatala van hátra” – tette hozzá Vaszilev.

Szófia az árfolyamot már korábban az euróhoz kötötte, így az 2006 óta változatlan: 1,9558 leva ér 1 eurót az Európai Központi Bank adata szerint. A legújabb hír az, hogy a Bolgár Nemzeti Bank már elkészítette az euró bevezetése után kibocsátandó bolgár euróérmék tervezetét is.

Nyitókép: Pixabay