2024. június 16., vasárnap
LOKALNI IZBORI 2024

Sa Mađarima, za Mađare

Na okruglom stolu učestvovali su rukovodioci novosadskih mađarskih institucija i civilnih organizacija

Novosadska gradska organizacija Saveza Mađara Vojvodine pozvala je juče na okrugli sto čelnike mađarskih institucija sa sedištem u Novom Sadu. Direktori Novosadskog pozorišta, „D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft.”-a, Studentskog doma „Evropa” i Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor”, kao i Osnovne škole „Petefi Šandor”, govorili su o strukturi i problemima radne zajednice koju vode, kako bi se bolje upoznali i da bi, zahvaljujući ovome, bili efikasniji u budućnosti, a eventualno i da bi sa zajedničkim angažmanom radili u interesu novosadskih Mađara.

– Podelili smo jedni sa drugima probleme koji su se pojavljivali tokom rada, pokušali da istaknemo modele po kojima političari SVM-a mogu da pomognu. U ovim institucijama rade Mađari iz Novog Sada ili okoline, koji obezbeđuju egzistenciju mnogim porodicama, objasnila je Anamarija Viček, predsednica gradske organizacije SVM-a u Novom Sadu i kandidatkinja za Evropski parlament.

(Fotografija Andraša Otoša)

(Fotografija Andraša Otoša)

Pre svega, političari SVM-a mogu pomoći institucijama i civilnim organizacijama tako što će ih informisati o raspisanim konkursima i lobiranjem će im pomoći da dobiju bespovratna sredstva na konkursima.

– Važno je da naše organizacije saznaju i za IPA, Interreg i prekogranične konkursne mogućnosti koje pruža Evropska unija. Rukovodioci institucija moraju da osećaju da samo ako ostanemo jaki u gradu možemo pružiti podršku i pomoći njihovom radu. U poslednje 4 godine SVM ima 2 odbornika u gradskoj skupštini, veoma je važno da i posle izbora 2. juna budemo snažno zastupljeni u gradskoj samoupravi. Molim sve da glasaju za listu SVM 2. juna, rekla je šefica gradske partijske organizacije.

Direktori koji su učestvovali na diskusiji rade na čelu institucija sa veoma različitim osnivačima i koriste drugačije formate podrške, ali njihove radne organizacije imaju potpuno identičnu osobinu: svi rade ili sa novosadskim Mađarima ili za novosadske Mađare, bilo da su deca ili odrasli, u obrazovanju ili kulturi.

– Naš zadatak je da potpomognemo radu naših nevladinih organizacija i institucija, a da sada i ovde zajedno formulišemo šta želimo i što ćemo raditi u budućnosti za novosadske Mađare, poručila je Anamarija Viček.

Karolj Kiralj, direktor Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor”, pričao je o kompletnoj renovaciji ovog centra.

– Naša institucija ima centralnu ulogu u našoj kulturi. Ovaj centar je postao gradska ustanova 2021. godine, iz gradske kase se svake godine u programe prenese 20 miliona dinara, a ima 4 zaposlena na neodređeno vreme.

(Fotografija Andraša Otoša)

(Fotografija Andraša Otoša)

Ildiko Šnejder-Šara, direktorica Studentskog doma „Evropa”, koji funkcioniše od 2015. godine, rekla je da su osnivači njihove ustanove pokrajinska vlada, Fondacija „Evropa” i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, a njihova zgrada je izgrađena na parceli koju je donirala Subotička biskupija. Njihov rad u potpunosti finansira vlada Mađarske, tako da studenti mogu da dobiju smeštaj tamo za jedan simboličan iznos. Smatra se ustanovom vojvođanskog nivoa, ovde trenutno živi 380 mladih koji su završili osnovnu ili srednju školu na mađarskom jeziku.

Zoltan Arđelan, direktor Osnovne škole „Petefi Sandor”, naglasio je da se roditeljima iznova govori koliko je važno da deca uče na svom maternjem jeziku.

– Imamo po jedno mađarsku odeljenje godišnje, broj učenika po odeljenju je oko 10. U odnosu na Novi Sad, ovo je dobar broj, rekao je direktor.

Edvina Erdedi, direktorica „D.o.o Magyar Szo Lapkiado Kft.”, podsetila je da je dnevni list „Mađar so”, koji slavi svoj 80. rođendan, jedini dnevni list na mađarskom jeziku koji u kontinuitetu izlazi u Karpatskom basenu. Ona je govorila o redakciji kao temelju vojvođanskog mađarskog identiteta, a potom je govorila o prošlogodišnjem iseljenju štamparije „Forum”, izgrađenoj novoj hali štamparije, kao i novoj usluzi, proizvodnji kartonskih kutija. Ona je u svom opisu pohvalila snažnu zajedničku službu ovog preduzeća u svetlu renoviranja i adaptacije zgrade sedišta u centru grada.

– Dobili smo investiciju vrednu više od pet miliona evra, ali nismo dobili stručnjaka koji bi pomogao u njegovoj realizaciji. Rekli su da mi moramo da je sprovedemo. Osećam da smo uspešno savladali prepreke, i da smo ispunili zadatke za prošlu godinu, ali veći deo tek predstoji. Oslobođene prostorije od nekoliko hiljada kvadrata u zgradi biće popunjene novim sadržajima, pa će ovde biti smešteno istureno odeljenje mađarske predškolske ustanove „Vackor” iz Subotice, odnosno vrtić i dnevni boravak. U zgradi će biti dve jaslene i dve vrtićke grupe, objasnila je direktorka. Ona je objasnila i da svrha otvaranja vrtića nije da se mađarska deca povuku iz vrtića čiji je osnivač država.

– Cilj nije da se tamo zatvore mađarske grupe i da se „popuni” Vackor. Racionalnost vidim u tome da se jaslene grupe brzo popune, a kako godine prolaze, popuniće se i vrtićke grupe. Novi Sad je veliki, neće svi roditelji upisati svoju decu u vrtić koji radi u centru grada, mislim da će opravdanost postojanja državnih vrtića ostati, objasnila je Edvina Erdedi. Govorila je i o muzeju štamparije, koji će biti napravljen u našem sedištu, kao i planiranoj konferencijskoj sali.

Andraš Urban je o radu 50-godišnjeg Novosadskog pozorišta rekao da 19 glumaca pripada stalnoj postavci, a poslednjih godina, kao direktor, fokusira se na vidljivost pozorišta.

– Trudimo se da privučemo publiku, idemo u dobrom pravcu u ovoj oblasti. Naši prihodi su ubedljivo najbolji do sada, stalno radimo sitne popravke zgrade, ne čekamo ni ako nemamo dovoljno novca, objasnio je on. Rekao je da žele legalno da otvore umetnički klub.

– Još nismo našli zakonsku mogućnost da klub legalno posluje tokom dana. Stalno tražimo otvaranje od našeg osnivača, opštine, ali još nismo dobili zvaničan odgovor, rekao je on. Rekao je i to da su pune sale uobičajene, a ne retko većina gledalaca ne govori mađarski jezik. Muče se sa nedostatkom kadrova, imaju tri scenska montažera, od kojih je jedan pred penzijom, a drugi radi svoj posao sa dugogodišnjim zdravstvenim problemima. On je rekao i da katastarski upis zgrade pozorišta još nije raščišćen.

POLITIČKO PRISUSTVO I U EVROPI

Anamarija Viček je rekla da su u toku i izbori za Evropski parlament i da će Novosađani sa mađarskim državljanstvom, koji žele da učestvuju na njima sada, narednih dana, od zaposlenih iz kancelarije CMH dobiti koverte za glasanje.

– Glasački listići poštom se mogu najbezbednije dostaviti izbornim kancelarijama u Mađarskoj preko kancelarije CMH, odnosno konzulata Mađarske. Tek tada će glas biti validan. Pozivamo građane da uzmu učešće i u ovom glasanju, kako bi naša mađarska zajednica i dalje imala poslanika u parlamentu EU, rekla je Anamarija Viček.

Nyitókép: (Fotografija Andraša Otoša)