2024. május 21., kedd
IZBORI 2023

Za interese naše zajednice

Primarni cilj Saveza vojvođanskih Mađara je da zastupa interese vojvođanskih Mađara, stoga je važno da oni zastupaju interese zajednice na nivou lokalne samouprave, kao i na opštinskom, pokrajinskom i republičkom nivou, istakli su u Bajši na javnoj tribini Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a, kandidatkinja za republičku poslanicu, Andor Deli, poslanik „Fidesa” u evropskom parlamentu, Robert Fazekaš i Oto Nađ, kandidati SVM-a za pokrajinske poslanike. Robert Fazekaš je istakao da stanovnicima malih i srednjih naselja, kao što su Bajša, Gunaraš ili Moravica, interesi mogu biti zastupljeni samo ako su predstavljeni horizontalno, i ako oni mogu ukazati na one probleme koji zaista utiču na ljude koji ovde žive.

Elvira Kovač je naglasila da samo predstavnici SVM imaju tendenciju da u parlamentu ukažu na probleme koji pogađaju vojvođanske Mađare i da su oni ti koji mogu da se izbore za mere koje rezultiraju rešavanjem problema.

– Savez vojvođanskih Mađara je uvek bila jedna posvećena proevropska stranka, izjavio je Andor Deli.

INVESTICIJE SE NASTAVLJAJU U MORAVICI

Bela Meheš, lokalni predsednik SVM-a je na javnoj tribini u Moravici predstavio meštane koji se kandiduju pod brojem 6 na listama kandidata za republičke i pokrajinske izbore. On je rekao da je u protekle 4 godine ovo naselje dobilo 171 milion dinara u vidu podrške, a preko Fondacije „Prosperitati” još 140 miliona dinara, odnosno ukupno 311 miliona dinara.

Robert Fazekaš je rekao da bi u selu želeli da nastave sa asfaltiranjem pešačkih staza centra i renoviranjem zgrade pozorišta.

– U interesu naše zajednice je da dokažemo Mađarima Karpatskog basena, a i sebi, da možemo u dovoljnom broju izaći na izbore. To je neophodno da bismo sami mogli da formiramo svoju budućnost, ne protivno Beogradu, već u dogovoru sa njim, rekao je on.

Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, najavio je jednu novu vest u vezi ovoga. Naime, da je vlada Mađarske odobrila podršku od 25 miliona forinti za popravku krovne konstrukcije pozorišta.

– Birači moraju izaći na izbore kako bi Mađari imali snažno i odlučno zastupanje interesa u Beogradu, kako bismo u budućnosti sprečili donošenje zakona koji bi ugrozili naša prava, ovlašćenja nacionalnog saveta, naglasio je Arpad Fremond, a potom podsetio da je zajednica Moravice već pokazala svoju snagu, a i ovog puta je važno da se ujedinimo za dobar cilj.

Elvira Kovač je istakla da se druge političke snage ne zalažu za interese mađarskih zajednica sa istom snagom kao narodni poslanici SVM-a. Nazvala je jednim ogromnim rezultatom to što je Fondacija „Prosperitati” objavila nove konkurse posle jednog dužeg vremena.

Andor Deli je zamolio sunarodnike koji žive i rade u inostranstvu da izađu na glasanje.

Prisutni su se poklonili u spomen Ištvana Pastora, preminulog predsednika SVM-a.

GUNARAŠ: U ZNAKU INVESTICIJA

U Gunarašu na javnoj tribini SVM-a Elvira Kovač je za naš list izjavila da ne treba potceniti značaj predstojećih izbora.

– Ovog puta smo se posebno dotakli lokalnih problema i razgovarali o tome kako da još snažnije zastupamo njihove interese. Naravno, svako u osnovi polazi iz svog okruženja i oseća značaj lokalne zajednice i opštine, dok pokrajina i republika deluju udaljenije. Izuzetno je važno da na lokalnim izborima već učestvujemo sa prethodnim dobrim rezultatima na republičkom i pokrajinskom nivou. Osnovni nivo je da gradonačelnik u Bačkoj Topolji i dalje bude iz SVM-a, rekla je Elvira Kovač.

U Gunarašu će u narednih nekoliko dana početi kompletna obnova groblja, saopštio je Viktor Kovač, predsednik partijske organizacije u Gunarašu.

– Saobraćaj je veoma otežan po kišnom i blatnjavom vremenu, zbog toga su važni betonski trotoari koji će se izgraditi. Pored toga, izvršićemo zamenu stolarije u kući za oproštaje i napravićemo jednu zatvorenu terasu. Sledeće godine ćemo u potpunosti ograditi groblje, a napravićemo i zadnji ulaz, rekao je on, a potom i naveo da će uskoro biti potpisan ugovor o kupovini novog vatrogasnog vozila, koje će koristiti lokalno dobrovoljno vatrogasno društvo. Nedavno je renovirana garaža vatrogasaca, kao i kancelarije udruženja penzionera i vatrogasaca. Pored toga, obnovljena je i lokalna teretana, rekao je Viktor Kovač.

Nyitókép: (Foto: Janoš Lakatoš)