2024. február 28., szerda
IZBORI 2023

Konstantan razvoj u zajednicama u raseljanju

Balint Juhas obišao kulturne i infrastrukturne investicije u opštini Čoka

U sredu su opštinu Čoke posetili Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Emeše Lalić Urban, državna sekretarka za infrastrukturu, kao i nekoliko članova SVM-a. Delegacija je posetila porodičnu firmu „Jenei autoservis”, koja posluje u Padeju, i koja je uspešno konkurisala kod Fondacije „Prosperitati” za kupovinu opreme i kuće, kao i radove na izgradnji mosta na reci Aranki. Oni su posetili „Piroš tulipan” u Ostojićevu, gde su u poslednje vreme realizovane značajne investicije. Pogledali su renovirani put koji vodi do Jazova, kao i jednu novokupljenu kuću sa zemljištem u ovom selu, gde će se nalaziti novo sedište lokalnog kulturnog društva. Posetili su i D.o.o. „EMS-Pellet Kft.”, kao i parohiju „Svetog trojstva” u Čoki.

Balint Juhas je rekao da su zahvaljujući programu ekonomskog razvoja u Čoki i Padeju realizovane investicije koje obezbeđuju stalni posao za ljude u ovom kraju.

–  D.o.o. „EMS-Pellet Kft.” u Čoki ne samo da ima lokalne ekonomske kapacitete, već praktično pokriva tržište celog regiona, a za ovako nešto u Čoki još nije bilo primera. Pored ovog, malim zajednicama obezbeđujemo društvene prostore u kojima mogu ponovo da ožive tradiciju i gde se mogu okupljati. Ovakvo jedno mesto je i „Piroš tulipan” u Ostojićevu, a nedavno kupljena nekretnina u Jazovu takođe bi trebalo da bude ovakvo mesto. Videli smo i put koji povezuje Ostojićevo sa Jazovom, koji služi za bolju saobraćajnu povezanost, i koji je već završen, kao i most koji se gradi preko reke Aranke kod Padeja, koji će biti realizovan iz pokrajinskih sredstava. Ovi rezultati su već postignuti, a mi bismo nastavili započeti posao. Srce i duša predsednika Ištvana Pastora su u ovim projektima. Nećemo dozvoliti da se uništi njegovo životno delo, nastavićemo da radimo. Molim sve da nas podrže svojim glasanjem 17. decembra, rekao je predsednik izvršnog odbora SVM-a.

On je istakao da je Fondacija „Prosperitati” na svojim konkursima imala ukupno 283 uspešno prijavljenih u opštini Čoka, u vrednosti od 283 miliona dinara, što predstavlja ukupnu investiciju od više od 400 miliona dinara u ovoj opštini.

– Pomogli smo da se kupi ukupno 31 kuća na selu, obezbedili smo finansijska sredstva za razvoj više od 15 novih i 32 postojeća preduzeća, a podršku je dobilo i 200 poljoprivrednika. Poljoprivrednici, mala gazdinstva i porodična preduzeća sada mogu ponovo da se prijave i povećaju ovaj broj u opštini Čoka, dodao je Balint Juhas.

Atila Šimon, osnivač D.o.o. „EMS-Pellet Kft”-a, rekao je da se kompanija uglavnom bavi proizvodnjom mašina za proizvodnju drvenih peleta i agropeleta, a bavi se i proizvodnjom mašina za hladno presovanje. Sada zapošljavaju 70-80 ljudi. Nekoliko puta su se uspešno prijavljivali na konkurse Fondacije „Prosperitati”. Nabavljeno je nekoliko mašina veće i manje vrednosti. Žele da se ponovo prijave kako bi povećali kapacitet.

Nyitókép: (Foto: Arpad Gergelj)