2024. február 28., szerda
IZBORI 2023

Ovdašnji Mađari su pred ozbiljnim testom

Savez vojvođanskih Mađara održao je javnu tribinu u Bečeju

Savez vojvođanskih Mađara održalo je u utorak javnu tribinu u Bečeju, na koju je pozvan i Janoš Lazar, ministar građevinarstva i saobraćaja Mađarske, dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika SVM-a i Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora SVM-a, upravitelj Fondacije „Prosperitati”. Događaju su prisustvovali i drugi funkcioneri SVM-a, članovi Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, predstavnici lokalnih udruženja i civilnih organizacija, kao i veliki broj građana ove opštine.

– Dva su razloga zašto sam danas došao u Vojvodinu na poziv Balinta Pastora u ime premijera Viktora Orbana. Jedna je da smo posle 8 godina ponovo otvorili železničku prugu Segedin–Subotica, što omogućava da zajedništvo ne ostane samo na rečima, već da postane realnost svakodnevnog života. Drugi cilj mog dolaska je da Građanski savez Mađarske „Fides” i vlada Fidesa nameravaju da pruže svu podršku iz Mađarske SVM-u u vezi sa izborima 17. decembra. Ištvan Pastor je preminuo pre nekoliko nedelja, što ukazuje na preku potrebu sloge u ovoj izbornoj kampanji. Ovdašnje Mađare čeka jedan ozbiljan test, jer ovo nadmetanje i na njegov uspeh se neće moći gledati ravnodušno. Ako imamo snage, biće i sloge, ako mnogo Mađara izađe da glasa,  ako SVM, ekipa Balinta Pastora uspešno učestvuje, i što više ljudi zaokruži šesticu, onda ćemo biti uspešni. Ovo sada zahteva takvu saradnju, aktivnost i učešće, koja je veća od prosečne, rekao je Janoš Lazar.

Dr Balint Pastor je u svom govoru zamolio Mađare iz Bečeja da zaštite svoja dosadašnja dostignuća, da im daju šansu da nastave aktivnosti koje su sprovodili u proteklom periodu zarad opstanka i razvoja Bečeja, kao i bečejskih Mađara.

– Ko, ako ne SVM? SVM je jedina mađarska stranka koja kontinuirano radi na razvoju vojvođanskih Mađara. Na to treba ukazati 17. decembra zaokruživanjem broja šest, rekao je v.d. predsednika SVM-a.

– Bečej je veoma dobar primer važnosti snažne zatupljenosti mađarske političke zajednice na svim nivoima. Do sada smo iz pokrajinskih sredstava u obrazovanje uložili 50 miliona dinara, a delimično smo renovirali nekoliko škola ili realizovali projekte. U toku je javna nabavka za kompletno renoviranje Osnovne i srednje škole „Bratstvo” u iznosu od oko 160 miliona dinara. U privrednom razvojnom programu SVM-a, Bečejci su se odlično pokazali. Fondacija „Prosperitati” podržala je skoro 180 preduzetnika, hiljadu poljoprivrednih gazdinstava i 88 novih poslovnih poduhvata na teritoriji opštine Bečej, ali se i dobar broj kupaca kuća uspešno prijavio na konkurse, rekao je Balint Juhas.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)