2024. május 13., hétfő
IZBORI 2023

Značajna visokoškolska ustanova sa stanovišta cele mađarske zajednice u Vojvodini

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici puni sedamnaest godina

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku Univerziteta u Novom Sadu održao je 24. novembra svoju rođendansku proslavu u Subotici.

Dr Balint Pastor, v.d. predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, o ulozi i značaju, koju ovaj sedamnaestogodišnji fakultet predstavlja za mađarsku zajednicu u Vojvodini, je rekao sledeće:

– Mladi vojvođanski Mađari ovde mogu da uče na svom maternjem jeziku. Proteklih godina vodila se velika borba da bi Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku sa sedištem u Subotici postao punopravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Sve ovo smo uspeli da uradimo. Pored toga, zgrada je takođe renovirana, ponovo je postala jedan od dragulja Subotice, a mladi ljudi mogu da uče i nastavnici mogu da predaju u uslovima, koji odgovaraju zahtevima 21. veka. Za grad i za sve nas je važno da imamo visokoškolske ustanove odgovarajućeg standarda. Važno je i to što fakultet napreduje, uzimajući u obzir izazove vremena pokazuje otvorenost prema drugim, novijim, modernijim smerovima. Ne obrazuju se samo učitelji na ovoj instituciji, već se otvaraju novi smerovi i obučavaju se stručnjaci raznih profila. Dakle, ova institucija je značajna ne samo za Suboticu, već i za celu mađarsku zajednicu u Vojvodini.

Dekan dr Valeria Pinter Krekić sa ponosom je prezentovala rad fakulteta, a što se tiče broja studenata, dr Judit Rafai je rekla da na instituciji studira 243 studenata, 45 na master i 198 na osnovnim studijama. Rektor Dejan Madić pohvalio je rad fakulteta.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)