2024. június 14., péntek

Középiskolások vetélkedtek Zentán

Nyolc vajdasági csapat a Mennyire ismerjük egymást? kvíz selejtezőjén

Zentán a Művelődési Házban hétfőn délelőtt a Mennyire ismerjük egymást? elnevezésű kvíz első fordulóját tartották. 
Az eseményen részt vett Ótott Róbert, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere és Burány Hajnalka, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ megbízott igazgatója.
A versenyt most is a többnyelvűség jellemzi, így azon a nyelven készülhettek a tanulók, illetve válaszolhattak a feltett kérdésekre, amelyen az iskolai tanulmányaikat folytatják. A zentai selejtezőn 8 vajdasági középiskola tanulói vettek részt, két körben. A programnak köszönhetően a diákok jobban megismerhetik egymás kultúráját, mindemellett ez kiváló alkalom az ismerkedésre és a barátkozásra is. A csapatok egy előre megadott könyvből készültek fel, amely magában foglalja Vajdaság történelmét, művészetét és sokszínűségét. A szünetben üdítővel és szendviccsel kedveskedtek a szervezők a diákoknak és a felkészítő tanároknak. 
A jelenlévőket Burány Hajnalka köszöntötte, aki örömének adott hangot, hogy a középiskolás diákokat meg lehet szólítani egy ilyen fontos rendezvénnyel. Megköszönte a felkészítő tanárok munkáját, valamint sok sikert kívánt minden csapatnak, és átadta a szót Ótott Róbertnek, aki hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt. 
– Mindazok a középiskolások, akik ma itt vannak Zentán, már bizonyították, hogy a tudásuk Vajdaság területén élő népek történelméről, az egykor a térségben élt népek életéről, múltjáról, kultúrájáról irigylésre méltó. A vetélkedő már az elmúlt években is bizonyította, hogy nagyszerű diákjaink vannak, akiket a tanáraik alaposan felkészítenek. Büszkék vagyunk arra, hogy sikerült motiválni a fiatalokat a versenyen való részvételre. Az iskolában nem tanulnak eleget a tartományunk múltjáról, kultúrájáról és az itt élők sokszínűségének felbecsülhetetlen kincseiről – fogalmazott Ótott Róbert, majd hozzátette, hogy az oktatási titkárság hosszú évek óta támogatja a rendezvényt.
– Célunk elősegíteni a középiskolások körében a Vajdaság területén élő nemzetek iránti toleranciát, elfogadást és az egymás mellett élést. Természetesen ez egy verseny is, és a legjobbak továbbjutnak az elődöntőbe és a döntőbe, amelyet a Vajdasági RTV székházában tartanak meg május végén – mondta Ótott Róbert. 
Az esemény a Tartományi Oktatási, Jogalkotási Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezésében valósult meg. 

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele