2024. április 14., vasárnap
JEGYZET

Ütős érvek

A NATO csaknem kilencvenezer fegyverest mozgósított az orosz haderő elrettentése céljából. A katonák a minap megkezdődött Steadfast Defender (Rendíthetetlen Védelmező) 2024 fedőnevű hadgyakorlaton vesznek részt egészen júniusig. A műveletbe mind a 31 tagállam bekapcsolódott, s támogatóként segítséget nyújt Svédország is, amely hamarosan beléphet a katonai szövetségbe.

Sok európai helyszínen gyakorlatoznak (majd) a csapatok, mintegy ötven hadihajó, több mint nyolcvan repülőgép, helikopter, drón és 1100 harcjármű támogatásával. Kiemelt figyelmet fordítanak a NATO gyorsreagálású erőinek a keleti szárnyra, elsősorban Lengyelországba történő telepítésére.

Az esetleges orosz agresszióval szemben rendkívül sebezhető balti államok a hadgyakorlat további kulcsfontosságú helyszínei közé tartoznak. Németországgal együtt, amelynek hadserege kulcsfontosságú szerepet kapott; azt kell demonstrálnia, hogy miként lenne képes a NATO keleti részén zajló háborút koordinálni.

A szövetség ugyanis a hadviselést gyakorolja (földön, vízen és levegőben) Európa keleti felén. Egy olyan ellenséggel szemben, amely megtámadná valamelyik ottani NATO-tagot. Közben a főerőt biztosító Egyesült Államok azt is teszteli, hogy háború esetén az Európában állomásozó katonái és a szövetséges erők megerősítésére hogyan lehet a leggyorsabban, s a legtöbb új egységet idejuttatni a tengerentúlról.

A nagyszabású hadgyakorlatot meghirdető hivatalos közlemény egy ellenséges, szomszédos nagyhatalom elrettentését és esetleges támadásának elhárítását jelöli meg fő célként. Hogy melyik lehet ez a hatalom, arról nem tesz említést a dokumentum. De nem nehéz kitalálni, hogy Oroszországról van szó, amelyről a NATO úgy tartja, hogy a legfőbb és legközvetlenebb fenyegetést jelenti számára, valamint „az euroatlanti térség békéjére és biztonságára”.

A jelenlegi hadgyakorlat célja tehát az, hogy demonstrálja: az Egyesült Államok vezette katonai tömb kész szembeszállni már Kelet-Európában az orosz haderővel, vagyis háborút viselni ellene. Ez elvileg akkor történne meg, ha Oroszország megtámadná valamelyik NATO-tagállamot.

A hidegháború befejezése óta nem látott intenzitású katonai erőpróbával kapcsolatban Christopher Cavoli amerikai tábornok, a szövetség európai erőinek főparancsnoka kifejtette: „A Steadfast Defender 2024 megmutatja egységünket, erőnket és eltökéltségünket értékeink és a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmében.” Beszélt arról is, hogy a katonák a NATO regionális védelmi stratégiáinak a végrehajtását gyakorolják, amelyeket egy hipotetikus orosz támadásra adott válaszmechanizmusként dolgoztak ki.

Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára is megerősítette, hogy a Steadfast Defender 2024 célja Oroszország elrettentése. Ám szerinte a NATO úgy ítéli meg, hogy ez az ország nem jelent katonai fenyegetést a szövetség egyetlen tagjára sem. Ennek ellenére a szövetség élénken figyeli az oroszok cselekedeteit, s közben erősíti „jelenlétét a keleti tagországaiban”.

Másként fogalmazott Rob Bauer holland tengernagy, a NATO katonai bizottságának elnöke. Alig néhány nappal a hadgyakorlat kezdete előtt közölte: a szövetség fegyveres erői készülnek „a konfliktusra Oroszországgal”, vagyis arra, hogy a két fél között kitör a háború. A civileknek ezért azt tanácsolta, fel kell készülniük egy olyan (fegyveres) összecsapásra, amely jelentős változást igényel az életükben, mivel „nem lesz minden csodálatos a következő húsz évben”. Háborút persze a tengernagy sem akar, s talán egyik oldal sem. Csakhogy egy nem várt esemény miatt akár ki is robbanhat közöttük.

Ennek veszélyére már mások is figyelmeztettek. Az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdete óta többször is. A minap a német védelmi miniszter fújt riadót. Boris Pistorius arról beszélt a Tagesspiegel napilapnak adott interjúban, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti harcok a szomszédokra is átterjedhetnek. Pistorius úgy látja: a háború 5–8 éven belül bekövetkezhet.

Szerinte számolni kell azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök akár meg is támadhat egy NATO-országot. A német miniszter „az égető fenyegetettség” miatt gyorsan megerősítené hazája védelmi kapacitásait és hadiiparát. Ezzel arra is utalt, hogy fegyverkezni kell, és a német hadseregre is ráfér a fejlesztés. Mások már tudni vélik: ehhez több egyenruhásra is szükség lesz, ami úgy oldható meg, hogy Németországban ismét bevezetik a sorkatonai szolgálatot.

Európai politikusok néhol szintén arról beszélnek nyilvánosan, hogy náluk is növelni kell a katonák számát, akár sorozással is. És az is egyre gyakrabban hangzik el, hogy a lakosság készüljön fel a háborúra. Egyelőre mentálisan – üzente a honfitársainak január elején Micael Bydén tábornok, a svéd hadsereg főparancsnoka.

Patrick Sanders generális, a brit haderő vezérkari főnöke hasonló hangnemben beszélt egy rendezvényen. Kijelentette: Nagy-Britanniának, így a civileknek is, fel kell készülniük arra, hogy fegyveres konfliktusba keveredhetnek Oroszországgal. Arra buzdította hazája vezetőit, hogy hozzanak létre „polgári hadsereget”, mert a brit reguláris erők létszáma kicsi, ráadásul a háborúkat – mint fogalmazott – polgári seregek nyerik meg. Bár a miniszterelnök, Rishi Sunak sietve visszautasította Sanders szavait, egyre gyakrabban röppennek fel hírek egy esetleges jövőbeli katonai összecsapásról a NATO és Oroszország között.

Míg némelyek ennek inkább a veszélyéről beszélnek, mások elkerülhetetlennek tartják a háborút. A napokban több (bulvár)lap is írt arról (szakértőkre, vagy megszerzett titkos dokumentumokra hivatkozva), hogyan körvonalazódna, indulhatna, illetve nézhetne ki az orosz invázió Európa ellen. Hogy ez a III. világháborúhoz vezetne-e, arról megoszlanak a vélemények, miként arról is, hogy a globális hatalom megszerzésére törekvő Kína melyik oldalra állna.

Moszkva jelenleg a Steadfast Defender 2024 harci próbára figyel inkább. Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes máris megüzente: hazáját ilyesmivel (mármint a NATO-tagok felkészülésével az esetleges háborúra Oroszországgal) nem lehet megfélemlíteni. A hadgyakorlat nagyságrendjére hivatkozva pedig úgy fogalmazott, hogy a katonai szövetség visszavonhatatlanul visszatért a hidegháború sémáihoz, amelyek célja a konfrontáció Oroszországgal.

Nyitókép: AP via Beta