2024. június 14., péntek
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Következetesen, eredményesen

Dr. Goretić Vámoser Györgyi: Létkérdés, hogy egységesek tudjunk maradni

Dr. Goretić Vámoser Györgyi 1966-ban született Zomborban. Szülővárosában járt általános iskolába, majd Szabadkán a szakközépiskolába. Az orvosi egyetemet Pécset végezte el. 1997 óta dolgozik a zombori egészségház házi ápolás és gondozás osztályán, amelynek főorvosi tisztét tölti be jelenleg is. 2016 óta aktív a politikai életben. Előbb a zombori VKT képviselője, majd a városi képviselő-testület VMSZ frakciójának vezetője volt.

Eddigi tapasztalatai alapján és a zombori önkormányzati lista vezetőjeként közösségi eredményekről, elképzelésekről számolt be.  

Milyen irányelvek alapján állt össze a zombori lista? 

– A listát úgy állítottuk össze, hogy figyelembe vettük a Zombor környéki falvak magyar lakosságának számát, és annak arányában állítottuk össze a listát, hogy minden falu képviselve legyen. A másik tényező, hogy próbáltunk fiatalítani, hogy az ifjú korosztályok tagjai közül minél többen a döntéshozatal közelébe kerüljenek, hiszen övék a jövő. 

A listán szerepelnek elhivatott szakemberek, vállalkozók, illetve az adott közösségek aktív tagjai. Odafigyeltünk a nemek arányára, vagyis hogy kellő létszámban legyenek képviseltetve a nők a listán.  

Mit emelne ki eredményként, illetve törekvésként mint tősgyökeres zombori polgár, volt VKT-s frakcióvezető?   

– Ha azt vesszük figyelembe, hogy Zomborban milyen mértékben csökkent a lakosok száma, különösen igaz ez a magyarok létszámára, az általunk elért (választási) eredmények nagyon impozánsnak számítanak, hatékony politizálásról tanúskodnak. Bízom benne, hogy mindezeket az eredményeket most is el tudjuk érni. Fontos a helyi érdekképviselet, hogy a tartományi, a köztársasági szint mellett az önkormányzatban is jelen legyünk, hiszen a magyarok érdekeit csakis a magyarok tudják megfelelő módon képviselni. Aki hosszú távon gondolkodik, a VMSZ-re szavaz, hiszen az elmúlt időszakban is bizonyítottuk: lelkiismeretes, következetes politizálást folytatunk. 

A konkrét eredményeket, megvalósított projektumokat illetően kiemelném a zombori egészségház, továbbá a Bácsgyulafalva és Kerény közötti útszakasz felújítását. Ez utóbbi régi probléma volt, nagyon fontos, hogy sikerült megoldani és ezáltal a telecskai polgárok egyszerűbben, könnyebben bejutnak Zomborba, jó minőségű úton tudnak közlekedni.

Kiemelkedő eredménynek számít a bezdáni színház épületének a közösség tulajdonába való visszajuttatása. Most a felújítás lehetőségén dolgozunk, hogy a bezdániak mielőbb birtokba vehessék mint jelentős közösségi teret. Sőt, a teljes nyugat-bácskai körzet egy fontos közösségi helyet nyer ezáltal.  
Szórványban élünk, létkérdés, hogy egységesek tudjunk maradni. Kiemelten fontos a civil szféra, a vállalkozók, a politikum összefogása, hogy együtt képviselhessük a közös érdekeket. 

Ami a hivatásomat illeti, az orvoshiány nagy problémát jelent, az alapellátás szavatolása szempontjából is. Nagy erőfeszítést igényel az orvostársadalom itthon tartása.

Nyitókép: Goretić Vámoser Györgyi