2024. június 20., csütörtök

Továbbra is üzemel a Tiszavirág hajó

A zentai önkormányzat a kajak- és rekreációs klubbal közösen a problémák elhárításán dolgozik

Nemrég a közösségi médiában olyan rémhíreket közöltek tényként, hogy bezárják a Tiszavirág hajót. A közkedvelt hajót 1934-ben építették Linzben, és jelenleg a kajak- és rekreációs klub tulajdona, és sportklubként van regisztrálva az illetékes hatóságnál.
Pontos információért Borbély Ferenchez, a klub rekreációs részlegének alelnökéhez fordultunk, és ő elmondta, hogy valóban jártak náluk az ellenőrök április végén, de a Tiszavirág egyelőre nem zárja be kapuit.
– Az ellenőrök véletlenszerű látogatást tettek nálunk és felmérték a hajó állapotát. Maga a Tiszavirág hajó az új törvények szerint már nem regisztrálható. Az állapotát tekintve klubnak megfelel, hajózásra viszont már egyáltalán nem alkalmas. Egészen 2016-ig a zentai Révkapitányság volt az illetékes, hogy megadja nekünk a műszaki engedélyt és regisztrálja a hajót. Addig ilyen problémánk nem volt, 2016 óta viszont egy törvénymódosítás következtében a jogi személyek úszó objektumait már az illetékes minisztériumhoz tartozó intézmények vizsgálják. A Belgrádból érkező ellenőrök elmondták, hogy nekik muszáj a vizsgálatot elvégezniük, és a szavaikból úgy ítéltük meg, hogy valaki ide vezényelte őket. Máskor is jártak már nálunk, de mindig előre bejelentkeztek, kivéve most. Meg kellett mérniük a hajó alján a lemezvastagságot is, de mivel huszonöt évvel ezelőtt vízhatlan betonréteget húztunk az aljába, így ezt a vizsgálatot nem tudták elvégezni. A hajó kiemelése lehetetlen, így az illetékesekkel abban egyeztünk meg, hogy ha egyszer árvíz során a vízmagasság eléri a 750-et, akkor a partra vontatjuk az uszályt. Az árvíz levonulása után a parton maradna és ott szétszednénk. Ehhez több mint két méteres vízállás kell az alsó rakparton, amire már 2006 óta nem volt példa. Érdemes kiemelni, hogy a dokkokat az előírásoknak megfelelően rendbe tettük, így azok minden szabálynak megfelelnek. Az új előírások szerint a dokkok fémhordókon már nem lehetnek, hanem műanyag, ellenőrzött pontonokon kell őket elhelyezni. A kitartó munkának köszönhetően már csak a dokkok teljes regisztrációja van hátra, amit szeretnénk mielőbb elvégezni  – fogalmazott az alelnök.
Borbély Ferenc elmondta, hogy az önkormányzathoz fordultak, hogy segítsenek megoldást találni a Tiszavirág további üzemeltetésére.
– A község vezetői a támogatásukról biztosítottak bennünket, és folyik az ügy rendezése. Ők is azon az állásponton voltak, hogy nem szűnhet meg a kajak- és rekreációs klub. A Tiszavirág továbbra is minden gond nélkül használható, és közös erővel azon dolgozunk, hogy ez így is maradjon. Május 23-án a klubtagok új vezetőséget választanak, és ott mindenkivel ismertetjük a jelenlegi helyzetet – magyarázta Borbély Ferenc.
Sztantity Szebasztián, Zenta község gazdasági ügyekkel megbízott tanácstagja elmondta, hogy tárgyaltak a kajak- és rekreációs klub képviselőivel, és mivel a Tiszavirág hajóként már nem regisztrálható, úszó sport- és rekreációs objektumként szeretnék regisztrálni.

– Az ilyen típusú regisztrációkat hároméves időszakonként kell megújítani. Ha ezt nem tudjuk megvalósítani, akkor egy olyan uszályt fogunk létrehozni, amely megfelel az előírásoknak. A prioritás mindenképp az, hogy magával a hajóval együtt az uszály is megkapja a regisztrációt. A hajót mint a közösségünk egyik meghatározó pontját szeretnénk megőrizni, de a gyerekek biztonságára maximális figyelmet fordítunk. Olyan helyzetbe senkit sem hozunk, hogy valakiknek olyan helyen kelljen dolgozniuk, amely nem teljesen biztonságos  – mondta Sztantity Szebasztián.
 

Nyitókép: A Tiszavirág hajó továbbra is fogadja a klubtagokat