2024. április 18., csütörtök

Bő virágkínálat

Ahogy közeledik az ünnep, úgy nő a kereslet

A zentai piacon már javában kínálják a virágokat mindenszentekre és halottak napjára. Az árusok elmondása szerint ugyan még nem túl nagy az érdeklődés iránta, de azért napról napra egyre többen jönnek. Mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, van vágott és cserepes virág is, ugyanakkor különféle koszorúkat és ikebanákat is árulnak. A vágott krizantém szála 100 dinár, egy szép csokor pedig 500 dinárba kerül. A cserepes 150 dinártól indul és egészen 500 dináros árig terjed. A koszorúk és ikebanák pedig 200–1000 dináros áron kaphatók mérettől és fajtától függően. 
Hitri Magdolna virágtermelő kérdésünkre elmondta, hogy a virág ára a tavalyi évhez képest szinte semmit változott, ám a termelési költségek növekedtek.

– A munkaerő évről évre többe kerül, és a többi kiadást akkor még nem is számoltuk. Mi otthon neveljük a virágokat már 38 éve. Nagyon sok régi vásárlónk van, akik előre lefoglalják nálunk az árut. A legtöbben munka után, délután házhoz jönnek érte, és onnan viszik el. Ebben a szezonban öt–hatezret ültettünk, de nagyon sokat kell dolgozni vele, hogy el tudjuk adni. Jövőre valószínűleg kevesebbet teszünk. Egyelőre még nem indult be nagyon a piaci eladás, de azért már érdeklődnek az emberek. Mi, piacosok igyekszünk egy szinten tartani az árat, de akad, aki nem tartja be. Amint valaki olcsóbban adja, rögtön elszabadul a pokol. Nálunk nagyon szép a virág, és a férjem mindig azt mondja, hogy a szép virágot el lehet adni. Érthetően az első osztályúból írattak fel a legtöbbet a vásárlók, de van olcsóbb kategória is, nálunk mindenki megtalálja a saját pénztárcájának megfelelőt – fogalmazott Hitri Magdolna. 

Az új piacon árulja virágait a csantavéri Kocsis Rozália és unokája, Kocsis László. Az asszony elmondása szerint a család 35 éve foglalkozik virágtermesztéssel. Hozzátette, hogy egyre többen űzik ezt a szakmát, ezért nagy a konkurencia.

– Mi kardvirágot árulunk, amelynek szála 50 dinár, valamint cserepes krizantémot, amelynek az ára 150 dinártól kezdődik és nagyjából 500 dinárig megy mérettől függően. Emellett van még árvácskánk is 50 dinárért. A szálas krizantémot egyelőre nem hoztuk ki, azt majd a hét vége felé – mondta Kocsis Rozália. 

CSÓKÁN IS GYŰLNEK A RENDELÉSEK

Csókán Naumov Hajnalka virágüzletében is gyarapodnak az ünnepekre szánt rendelések. A kereskedésben többek között vágott virágokat, csokrokat, ikebanákat, díszkosarakat, mécseseket, valamint görög- és tobozkoszorúkat vásárolhatnak azok, akik mindenszentek és halottak napja alkalmából a temetőkbe szeretnének kivinni valamit. Egyedül szezonális cserepes virágokat nem árulnak a szűkös üzlethelyiség miatt.

– Valamikor Zentán is volt virágüzletünk, és ott már októberben tele volt a füzet rendelésekkel. Csókán az utolsó percben szoktak jönni, így sosem tudom, hogyan is rendeljek vagy kalkuláljak. Mivel privát vagyok, így is elvállalom. Amilyen módon tudom, beszerzem, és megcsinálom – magyarázta Naumov Hajnalka, aki nyugdíj mellett vezeti csókai virágüzletét.

Naumov Hajnalka az ünnepekre szánt kínálat egy részét mutatja (Balázs Andrea felvétele)

Naumov Hajnalka az ünnepekre szánt kínálat egy részét mutatja (Balázs Andrea felvétele)

Többnyire 500 és 800 dinár között vásárolhatók meg a művirágokkal és mécsesekkel dekorált kosarak, a vágott virágoknak pedig változó az áruk. A tulajdonos elmondta, hogy a krizantém darabja 200 dinár körül várható, de az utolsó percig nem tudják ezt biztosan, mivel a termelők várják, hogy milyen lesz a kereslet, és az időtől is függ a növények virágzása. A szezon végéhez közeledve pedig akár egyik napról a másikra felére csökkenhetnek az áraik. 

Nyitókép: A cserepes krizantémok ára változó a zentai piacon (Horváth Attila felvétele)