2024. június 20., csütörtök
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Az újvidéki magyarokért vagyunk, értük dolgozunk

A tartományi székvárosban a magyarság politikai érdekképviselete a városi képviselő-testületben a Vajdasági Magyar Szövetség két, helybeli tisztségviselőjére, Ladisity Melindára és a tiszakálmánfalvi Kiss Gyulára hárul. Az elmúlt mandátumban is ők ketten képviselték akaratunkat ebben a testületben, számos olyan, municipális előrelépést, amelyek közvetlenül érintenek bennünket, az ő közbenjárásuknak, javaslataiknak és lobbizásuknak köszönhetjük. Mindannyiunk érdekében áll, hogy képviselői státusukat megőrizzék, és hogy a párt frakciójaként a testület elkövetkező négy évi munkájából is aktívan kivegyék részüket. A küszöbönálló választásokon a VMSZ listájának első két helyén találjuk majd nevüket. Melindával az újvidéki magyarságot érintő, művelődésügyi helyzetről beszélgettünk, míg Kiss Gyulát az ugyancsak számunkra (is) fontos, önkormányzati előjelű nagyberuházásokról faggattuk.

– A városi képviselő-testület mely újvidéki és peremvárosi, magyar előjelű intézményt és szervezetet támogatja a város kasszájából?
– A Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezetének mindig is célkitűzései közé tartozott a civil szervezetek támogatása, úgy a művelődés, mint más aktivitások terén. A támogatást a városi forrásokból biztosítja, az elmúlt négy év folyamán 47 millió dinárt sikerült átutalni civil szervezeteink működtetésére. Az idén 13 és fél millió dinárt jelöltünk meg a költségvetésben erre a célra, az összeg nagyobb része, 10 és fél millió a művelődési tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek munkáját segíti. A többi pénz a sport- és ifjúsági szervezetek számláira kerül. Az önkormányzati támogatást élvező szervezetek közé tartozik a pirosi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Központ és a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor MME is. Azt szeretnénk, ha munkájuk teljesen zökkenőmentesen folyna, és ha fedezhetnénk programköltségeiket. Az Újvidéki Színház támogatása egy külön vonalon fut, ennek az intézménynek az idei költségvetése 142 millió dinár, ebből 11 milliót beruházásokra fordítanak –  öltözőhelyiséget építenek, felújítják a nagyszínpadot, felszerelést vásárolnak…

– Az egyik nagyobb, tavalyi, ilyen jellegű támogatás/beruházás a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ épületének rekonstrukciója volt, egymillió eurónál is nagyobb összegről beszélünk. Mit jelent ez a transzformáció a kultúrközpont számára?
– A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ idei költségvetési kerete 32 millió dinár, ebből 4 és fél milliót a színpadi kellékek és felszerelés vásárlására fordítanak.  Az épület felújítása befejeződött, a VMSZ városi szervezetének kezdeményezésére. A kisebb épület felépítésével együtt 150 millió dinárba került a rekonstrukció. Harmadik munkaszakaszként hamarosan az udvari rész rendbetétele következik, kissé átszervezik majd ezt a területet. Beindulhatott a kulturális élet ebben a központban, az újszülöttektől kezdve a legidősebbekig mindenki számára kínál valamit. Arra törekszünk, hogy mindenki megtalálja itt azt, ami érdekli. Számos szakkörünk van, irodalmi szakcsoport, kis festőkkel, színjátszókkal foglalkozunk, legújabb mozzanatként pedig gitártanfolyamot is szervezünk. Nagyjából kétszáz gyermeket mozgatunk meg folyamatosan különböző rendezvényekkel és aktivitásokkal, büszke vagyok az iskolákkal és az óvodákkal kialakított, korrekt kapcsolatainkra. A programtervezésben igyekszünk hozzájuk igazodni.

A felnőttek korosztályában 500-600-ra tehető azoknak a száma, akik Központukhoz gravitálnak. Szent István-napi rendezvényünk például egyike a legnépszerűbbeknek, a koncertek vagy színielőadások iránt kisebb az érdeklődés. Közönségünk figyelmét rendszeresen felhívjuk arra, hogy értük vagyunk itt, azért dolgozunk, azért szervezzük a programokat, hogy a kedvükben járjunk – emlékeztetett Ladisity Melinda, a Petőfi Sándor MMK programszervezője.

Elmondta azt is, hogy központjukban egyelőre nincs meg a lehetőség arra, hogy programjaikat szerb nyelvre lefordítva szervezzék meg. Ajtajuk azonban nyitott mindenki számára, bárki eljöhet, de az aktivitás a Petőfiben magyar nyelven folyik.

VMSZ Újvidéki Városi Szervezete, Facebook

VMSZ Újvidéki Városi Szervezete, Facebook

– Nyári gyermektáborunk létszáma általában 130 körüli, közülük nagyon sok gyermek vegyes házasságban született. A szülők igyekeznek a magyar nyelvet is megtaníttatni velük, ez is egy magyarázata annak, hogy miért folynak a foglalkozások, műsoraink csak magyar nyelven – magyarázta.

MAGYARUL AZ ÖNKORMÁNYZAT HONLAPJÁN
Újvidék az építkezések városa, új utak és hidak épülnek gyors ütemben. Kiss Gyula elmesélte, hogy a hétvégén pártkollégáival biciklinyeregbe ültek, és közösen elkerékpároztak az Európa Kollégium udvarából a pirosi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület épületéig. Ezt azért tehették meg biztonságosan, a természet ölelésében, mert önkormányzati pénzből nemrégiben kiépült a belvárost a peremvárosi faluval összekötő, javarészt a DTD-csatorna partján húzódó kerékpárút. Ez volt a múlt és az idei év egyik nagyobb, mindenekelőtt a peremvárosiak, beleértve a pirosi magyarságot is, szempontjából fontos beruházás:

– Piros és Újvidék között kiépült a kerékpárút, használható, egy nagyon kis részen, a híd alatt még hiányzik az aszfaltréteg, de ott is át lehet kelni, kényelmesen. A Tiszakálmánfalva és Káty közötti kerékpárút terve megvan, az engedélyeztetési eljárás is lezajlott, várjuk a kivitelezési folyamatot. A szükséges pénzt próbáltuk már határon átívelő projekten keresztül előteremteni, ez nem sikerült, de folytatjuk a próbálkozást. A Kátyról Tiszakálmánfalvára vezető kerékpárút másmilyen, mint a pirosi, ugyanis közmegvilágítása is lesz, tehát villamos rendszert kell kiépíteni, ami megemeli a költségeket, kb. félmillió euróra lesz szükség. Káty falu területén már van kerékpárút, mindkét oldalon, a Kátytól Újvidékig húzódó szakasz pedig az országút megépítésének keretében történik majd – a kivitelező köteles kerékpárösvényt is építeni az út mellé. Ha elkészül, Tiszakálmánfalva központjából 35 perc alatt bebiciklizhetünk majd Újvidék belvárosába, ennyi időbe telik a bejutás autóbusszal is.

 

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– A pirosi kápolna megépítésével az önkormányzat a helybeliek sok évtizede ismétlődő kérelmének tesz/tett eleget. Mikorra készül el ez a létesítmény?
– Miután a pirosi református temetőt kerítéssel körülkerítették, sikerült meggyőzni a városvezetést arról, hogy kápolnát építsenek. A tervek rövid idő alatt elkészültek, az építkezés alig két évig tartott, így a pirosiak már júniusban a kápolnából temethetnek. Itt mondom el azt, hogy ugyancsak a mi kezdeményezésünknek köszönhetően sikerült elérni azt, hogy a városi önkormányzat honlapján hamarosan magyar nyelven is megjelennek majd a hírek és tájékoztatások, ez egy óriási előrelépés. A magyar nyelv hivatalos nyelv Újvidéken, hiszem, hogy szeptemberben már magyarul barangolhatunk majd a novisad.rs honlapon. Minden, ami az önkormányzat működésével kapcsolatos, megtalálható ezen a honlapon. Kezdeményezéseink közé tartozik egy utcanévadás is, Fehér Kálmánról, a Forum Nyomda volt igazgatójáról szeretnénk elnevezni egy újvidéki utcát.

– A városi közlekedés hatékonyabb megszervezése érdekében három híd épül, illetve épül majd Újvidéken és a közelben. Mire számíthatunk ebben a tekintetben?
– Most három hidunk van, és még három épül. Az egyik hidat a Belgrád–Budapest autóútról érkezők használják majd, a Pétervárad mögötti részen keresztül juthatnak majd be a városba. A másik híd az Európa sugárút folytatásában épül, ha elkészül, a Szabadság hidat lesz hivatott tehermentesíteni. Tudjuk, hogy hétvégenként a Szabadság hídon teljes a zárlat, a közlekedési dugó. A harmadik híd, amelynek ötletterve már elkészült, az engedélyeztetési eljárás pedig folyamatban van, egy gyalogos-kerékpáros híd lesz, a valamikori Ferenc József híd tartóoszlopaira építve. A szerémségi oldalon a már meglévő alagúton keresztül eljuthatunk Péterváradra, a várba, a városi múzeum előtti platóra liftek viszik majd fel a látogatókat. Az alagút működőképes, csak kicsit rendbe kell hozni – magyarázta Kiss Gyula.

 

VMSZ Újvidéki Városi Szervezete, Facebook

VMSZ Újvidéki Városi Szervezete, Facebook

A városi képviselő-testület fejlesztésekre vonatkozó döntéseit a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezetének tagjai támogatják, azt szeretnék, ha az erőteljes fejlődés folytatódna, bevonzva az ipari negyedekbe a befektetőket, munkahelyet adva az újvidékieknek.

– Ezért szeretnénk azt, ha polgáraink támogatnák a VMSZ újvidéki, városi listáját június 2-án – üzente Kiss Gyula.