2024. április 12., péntek

Az államalapító király útján haladva

Törökkanizsán is ünnepeltek Szent István-napján

Az észak-bánáti településen vasárnap a helyi Tiszagyöngye Művelődési Egyesület tartott ünnepséget Szent István-napja és az új kenyér ünnepe alkalmából. A rendezvény az idén is gyermekfoglalkozásokkal, majd a lovasok, fogatosok és az ünneplők felvonulásával kezdődött. A kenyérszentelő idejére a törökkanizsai városháza előtt felállított színpadon a zentai Sarkantyú tamburazenekar szórakoztatta az ünnepség résztvevőit. A kenyérszentelő szentmisét követő művelődési műsor első fellépőjeként a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszácska leánykara bűvölte el a közönséget törökkanizsai népdalokkal, majd a csókai Pannónia Férfikórus adott elő ünnephez kötődő dalcsokrot. Ünnepi beszédet Jaksa Róbert környezetvédelmi államtitkár mondott. Beszédében rámutatott, hogy augusztus 20-a a magyarság legősibb nemzeti ünnepe, az államalapítás pedig egyik legfontosabb sorsfordító eseménye.

– Őseink maguk mögött hagyták régi szokásaikat, életmódjukat, s helyébe új szokásrendszer, új vallás, a kereszténység lépett. Ennek a hitnek az alakjaira építette Szent István a stabilitást és alapozott meg egy erős nyugati keresztény államot. E döntés, tudjuk és érezzük, kiállta a történelem évszázados viharait – mondta beszédében az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy a Szent István-i alapok, akár a kőszikla, mindig megőrizték szabadságvágyunkat, az önrendelkezésre, a függetlenségre irányuló akaratunkat. Megjegyezte, hogy nekünk, akik a keresztény hitre támaszkodunk, akkor is ha az út rögös, és ha esetleg egyeseknek nem is tetszik, de a rendet, a biztonságot és a nyugalmat helyezzük a középpontba.

– A feladatunk és küldetésünk egyben, hogy a Szent István-i kősziklára építve a 21. századi életünket kövessük a bölcs tanítást. Olyan út ez, melyről soha nem szabad letérnünk, hiszen ez jelenti a keresztény gyökereket, a keresztény hagyományokat és értékrendet. Ez mindenekelőtt a záloga annak, hogy olyan közösséget, olyan hazát építhessünk, mely mindenki otthonaként szolgál – emelte ki Jaksa Róbert.

Az ünnepi beszéd után Újhelyi Nándor, Törökkanizsa község képviselő-testületének elnöke szegte meg az új kenyeret. A műsor ezután a Tiszagyöngye ME Szőke Tisza citeracsoportjának és népdalkórusának a fellépésével folytatódott. Végezetül a rendezvény a 8. Törökkanizsai Néptánctábor résztvevőinek, a Tiszafa és a Tiszavirág, valamint az oroszlámosi Pántlika néptánccsoport közös produkciójával zárult. Ezt utcabál követte, amelyen a muzslyai Maraton együttes húzta a talpalávalót, majd a hagyományos tűzijátékban gyönyörködhettek a törökkanizsai ünnepség résztvevői.

Az eseményhez fotógaléria is kapcsolódik, amelyet ITT tekinthet meg. 

Nyitókép: Horváth Zsolt felvétele