2024. május 18., szombat

Ismerd meg önmagad a mese erejével!

Drámapedagógiai óra a bajsai iskolában

Dobbantó és Mutogató címmel rendhagyó drámapedagógiai bemutató órán vehettek részt a bajsai Testvériség-Egység Általános Iskola diákjai, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet programját Mácsai Mónika óvónő, drámajáték-vezető tartotta. 
– A Dobbantó című foglalkozás önmagunk megismerését segíti elő a drámapedagógia módszerével, Bajsán a 7. és 8. osztályos diákok vehettek részt rajta. A program a gyerekek jelenére, valamint a jövőjére is hatással lehet, hiszen irányt adhat a továbbtanulásuknak, sőt a távolabbi jövőképükben is támogathatja őket. Azaz reális önképet kaphatnak magukról. Azt tanácsoltam mindenkinek, hogy ha tükörbe néznek, akkor a reális képet lássák önmagukról. És ahhoz képest tudjanak előremozdulni, célokat kitűzni maguk elé. Azokért őszintén tenni, nem kívülről várva a segítséget, vagy a bűnbakot keresni, ha nem valósulnak meg. Fokozatosan halad a foglalkozás, azaz lépésről lépésre igyekszem a gyerekeket megnyitni. Senkinek sem kell a legféltettebb gondolatait elárulni, elég, ha ráírják egy papírdarabkára. Azaz nem az a lényeg, hogy milyen képet mutatnak magukról, inkább hogy milyen belső utat tesznek meg. A foglalkozások hatása, hogy a fiatalok felszabadulnak, és „pörög a belső film”. A Mutogató foglalkozás az olvasmányokra összpontosít, és a bajsai iskola 3. és 4. osztályos diákjai vettek részt rajta – tudtuk meg Mácsai Mónikától.
A 8. osztályos Bačić Mejra izgalmasnak találta, hogy olyan dolgokat is megtudhatott önmagáról a foglalkozásnak köszönhetően, amelyekkel még nem szembesült.
– Meséken keresztül mutatta be az oktató, hogy milyen hatások érhetnek bennünket. Ezen keresztül megtudhattuk az erősségeinket, gyengeségeinket is – mesélte a kamasz lány, osztálytársa, Borúzs Ádám pedig hozzátette, hogy voltak nehéz pillanatai is a foglalkozásnak. 
– Közelebbről megismerhettünk önmagunkat, a személyiségünk pozitív és negatív oldalát. És ezzel azért nem feltétlenül egyszerű szembesülni, de mindenképpen izgalmas volt – fogalmazott a bajsai diák. 
A Dobbantó 2019-ben indult vajdasági körútjára, a Mutogató pedig 2016-ban. A program eddig közel 1500 diákhoz jutott el, az idén Péterréve, Gunaras, Torda, Magyarittabé előzte meg a bajsai foglalkozást.

Nyitókép: A bajsai diákok a VMMI szervezésében tartott foglalkozáson / Kazinczy Paszterkó Diana felvétele