2024. április 23., kedd

Vörös, fehér vagy rosé?

Vince-napi Nemzetközi Borfesztivál és Borkóstoló Temerinben

A Temerini Kertbarátkör 26. alkalommal tartotta meg a temerini sportközpontban a Vince-napi Nemzetközi Borfesztivált és Borkóstolót. A hétvégén megtartott rendezvényen kisebb, családi jellegű és nagyobb borászatok is kaptak kiállítópultot. Amellett, hogy megmérethették magukat a versenyen, barátkozhattak és tapasztalatot is cserélhettek egymással. A múlt évi időjárás nem igazán kedvezett a szőlőnek, ennek ellenére 593 mintát kellett elbírálnia a 85 tagú bizottságnak. Az idén 19 nagy arany-, 145 arany-, 197 ezüst- és 177 bronzérmet osztottak ki.

Jó bort szódával, a nagy szerelmet házassággal kár elrontani. A rendezvényen kedvenc boraikról kérdeztük a látogatókat, arról, hogy mit isznak legszívesebben?

Szabó Attila: – Mindenkinek szubjektív a borízlése, ahogy az is, hogy milyen sorrendben szereti inni. Egyesek arra esküsznek, hogy fehérrel kell kezdeni, majd a rozé boron keresztül kell közelíteni a vörösborhoz. Én legjobban a fehérborokat szeretem, azok csoportjában is a száraz fajtákat részesítem előnyben. A borok mellett fontos a találkozás is az emberekkel, emiatt a temerini borfesztivál napjára minden évben pirosbetűs ünnepként tekintek.

 

Szabó Attila (Fotó: Albert Éva felvétele)

Szabó Attila (Fotó: Albert Éva felvétele)

Robotka Sarolta: – Már nagyon sok, finom bort kóstoltam, leginkább a fehérborokat szeretem, de a tiszta Merlotot is szívesen fogyasztom. A száraz és félédes borok közül szoktam választani, ez lehet pezsgőbor is. A hazaiak közül a karlócai borokat kifejezetten szeretem, legtöbbször családi pincészeteknél szoktuk megvenni. Néha kedvet kapok a Bermethez is, ez egy különleges, a Fruška gorára jellemző borfajta.

 

Robotka Sarolta (Fotó: Albert Éva felvétele)

Robotka Sarolta (Fotó: Albert Éva felvétele)

Szabó Gabriella: – Kizárólag fehérbort szoktam inni, régebben a vöröset és a rozét is kipróbáltam. Ezekről egyébként sokan azt mondják, hogy nem is igazi borok. Végül a fehérnél kötöttem ki, ezt iszom mindig. Többnyire a félédes, nem túl illatos borokat szeretem, az olyant, mint a Cserszegi fűszeres vagy a Hárslevelű. Általában otthon, filmnézés közben szoktunk borozni.

Szabó Gabriella (Fotó: Albert Éva felvétele)

Szabó Gabriella (Fotó: Albert Éva felvétele)

Nyitókép: Albert Éva felvétele