2024. április 18., csütörtök

Útlezárások a Népszínház körül

Megkezdődik az épület rekonstrukciójának befejező szakasza

A szabadkai Kommunálisügyi, Energetikai és Közlekedési titkárság az elmúlt héten egy közleményben tudatta a polgárokkal, hogy április 20-áig több, a Népszínház körül lévő utcát lezárnak. A forgalomkorlátozás a Radić fivérek, a Branislav Nušić és a Dušan cár utca egyes részeit érinti.
Az útlezárás a tervek szerint már ma érvénybe lépett volna, ám mivel a reggeli órákban még nem helyezték ki a tiltó táblákat, illetve az ezekkel együtt járó akadályokat, több autó is leparkolhatott a Radić fivérek utcának a városközponthoz közel álló szakaszán. Azután a délelőtti órákban egyre több táblát, útakadályt helyeztek ki a területen, így 11 órától a Makszim Gorkij utca irányából már nem lehetett behajtani az említett utcába. Az utca elején több táblát is kihelyeztek, kissé beljebb pedig magas mobil kerítéseket raktak ki, fizikailag is lehetetlenné téve a behajtást. Az útlezárás azonban nemcsak az autósokra vonatkozik, hanem a gyalogosokra és kerékpárosokra is. A könyvtár kölcsönzőrészlegének bejáratát követően kerítést helyeztek ki a járdán is, ami azt jelenti, hogy innen gyalogosan sem tudunk a Szabadság térre, vagyis a város főterére kijutni. Ugyanez igaz az egyirányú Dušan cár utcára is, amely gyakorlatilag a Radić fivérek utcából vezet ki, illetve vissza a Makszim Gorkij utcára. Ezen utcában is láthattuk a mobilkerítés-elemeket, és ugyan a kataszteri hivatal még megközelíthető, de annál tovább már nem tudunk bemenni az utcába gyalogosan sem. A Branislav Nušić utcának a Népszínház épületénél lévő része már hosszabb ideje le van zárva az autósok előtt, most azonban ezen utcán keresztül már a gyalogosok sem tudnak eljutni a város főterére. Mindez azt jelenti, hogy aki gyalogosan közlekedik a város központjában, annak is át kell gondolnia a haladási irányát. Ezzel együtt a Szabadság tér délkeleti oldalát is ugyanolyan mobil kerítéssel zárták le, mint az említett utcákban, és ezeket piros szalaggal is megjelölték.
Az útlezárásokra a Népszínház felújítása miatt került sor. Az elmúlt időszakban az egész épületet körbekerítették, több oldalán állványzatokat helyeztek el, és ezeket védőhálókkal látták el. Ezzel együtt a munkások számára fenntartott bódék is megszaporodtak, ugyanakkor a munkagépek is megjelentek, és az ott dolgozók száma is szemmel láthatóan megnőtt. Az épület körül mindenféle építőanyagot láthatunk. A munkásoknak igencsak ki kell tenniük magukért, ugyanis Stevan Bakić, Szabadka Város polgármestere korábban az RTV újságírójának nyilatkozva azt mondta, hogy az épületet április 22-én adják át rendeltetésének. Mindez azt jelenti, hogy az illetékeseknek alig két hónap áll rendelkezésükre, hogy befejezzék az építkezés 8/2 fázisát, ami külső és belső munkálatokat egyaránt magába foglal, és ezeknek köszönhetően az épületben színházi előadásokat tarthatnak. Ez a dátum szinte napra pontosan megegyezik az útlezárások feloldásának időpontjával. Miloš Nikolić, a Szabadkai Népszínház igazgatója lapunknak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a következő évad első bemutatójára már az új helyszínen kerül sor, és a nyitást szeptemberben egy nagyszabású produkcióval tennék emlékezetessé. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az épület rekonstrukciója még az idén véget ér, ugyanis a koncertterem befejezése egy következő szakaszban valósul meg. Viszont ez az illetékesek elmondása szerint nem akadályozza meg azt, hogy az épület színházként működni tudjon.

Ma még több autó is leparkolhatott a Radić fivérek utcának a városközponthoz közel álló szakaszán / Molnár Edvárd felvétele

Ma még több autó is leparkolhatott a Radić fivérek utcának a városközponthoz közel álló szakaszán / Molnár Edvárd felvétele

A Branislav Nušić utcán keresztül már a gyalogosok sem juthatnak el a város főterére / Molnár Edvárd felvétele

A Branislav Nušić utcán keresztül már a gyalogosok sem juthatnak el a város főterére / Molnár Edvárd felvétele

Nyitókép: Az útlezárásokra a Népszínház felújítása miatt került sor / Molnár Edvárd felvétele