2024. április 18., csütörtök

Kiosztották a Vermes Lajos-díjakat

Méltón az Európa sportfővárosa címhez

Pénteken 18. alkalommal adták át a Szabadkai Szabadegyetem dísztermében a Vermes Lajos nevét viselő emlékérmet. A legeredményesebb szabadkai sportolók és egyesületek 2023-as évi teljesítményét is díjazták. Nikola Stantić sportújságíró és az esemény szervezője elmondta, hogy igyekeznek fenntartani Vermes Lajos hagyatékát és emlékét. Mint mondta, ez az esemény is ezt a célt szolgálja.
– Azon vagyunk, hogy tovább vigyük Vermes Lajos elképzeléseit és megemlékezzünk róla. Ebben teljes körű támogatást kapunk a Vermes családtól, hiszen nélkülük ez nem valósulhatna meg. Minden évben arra emlékezünk, hogy kiemelkedő sportoló volt, ám egyben arra is, hogy egy nagy ember volt, kiváló ötletekkel. Ilyen például az olimpia gondolata, amelyen akkor csodálkoztak, de ma már természetes, hiszen a sport nem kiváltság, hanem mindenkinek jár – emelte ki a szervező.
Szabadka 2024-ben a sport európai fővárosa. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az első két helyezett között mindössze 3 pont különbség volt a rangsorolás alkalmával. Ebből is látszik, hogy mennyire erős sportolói vannak Szabadkának, hangsúlyozta a sajtó munkatársainak Nataša Aleksić, a városi tanács sport és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja.
– Vermes Lajos hátra hagyott nyoma valóban mérhetetlen. Biztos vagyok benne, hogy büszke lenne arra, hogy az idei évben Szabadkát Európa sportfővárosának nyilvánították, és arra is, hogy az ő sportoló utódai folytatják azt az utat, amit és ahogyan ő azt elképzelte – fejtette ki a tanácstag.
A legtöbb díjazott sportoló és edzőik nem tudtak részt venni az eseményen, hiszen most is versenyen vesznek részt, így az egyesület tagjai voltak jelen és vették át a megérdemelt elismeréseket.
A sportolók közül egy harminc tagú zsűri választotta ki a tíz legjobbat, akik Vermes Mihály díját, Vermes Lajos unokájának nevét viselő elismerést vehették át. Az első három helyezettnek Srđan Samardžić, a városi tanács gazdasággal megbízott tagja adta át a plaketteket, név szerint a harmadik helyezett Ali Arsalan birkózónak, a második helyezett Violeta Slović női futballcsapat-kapitánynak. Az első és legkiemelkedőbb helyet Andrej Barna úszó érdemelte ki, így ő birtokolhatja ebben az évben a Vermes Lajos-vándordíjat. Andrej Barna kvalifikálta magát az idei nyári olimpiára. Ő és edzője nem tudott részt venni a díjátadón, így az egyesület egyik tagja vette át a nevében, aki az esemény után elmondta, hogy Andrej Barna keményen készül az idei nyári olimpiára és nagyon nagy motivációt jelent számára ez a díj.

Nyitókép: A legeredményesebb együttes a Spartakus női futball csapat lett / Gál Hermina felvétele