2024. április 20., szombat

Janga, a palicsi állatkert új lakója

A remények szerint Simbával utódokat nemzenek

A közelmúltban új lakó költözött a palicsi állatkertbe. A nőstény leopárd szemmel láthatóan jól érzi magát új otthonában, és a remények szerint a jövőben Simbával, az állatkert hím leopárdjával utódokat nemzenek. Minderről Jelena Toljagić, az állatkert szakmunkatársa nyilatkozott lapunknak.
– December 9-én a palicsi állatkert egy hétéves, Janga névre hallgató nőstény perzsa leopárd otthonává vált. Janga egy vadállatok befogadásával foglalkozó svédországi központból érkezett hozzánk. Az illetékes szervezetek, valamint a szakemberek szerint állatkertünk megfelelő körülményeket tud biztosítani a számára, hogy a jövőben Simbával, állatkertünk hétéves leopárdjával párosodhasson. Mindketten szerepelnek az úgynevezett EEP programban, amely célja a veszélyeztetett és védett állatok szaporítása. A perzsa leopárdok is ebbe a kategóriába tartoznak, mivel számuk alacsony a természetben. Az állatkertek feladata, hogy segítsenek ezen állatok egyedszámának növelésében, és hogy a fiatal állatokat visszatelepítsék eredeti élőhelyükre. 
Jangát miután megérkezett hozzánk, elkülönítettük, hogy megismerje a kifutója zárt részét, ahol egy barlang is van, ahol meghúzhatja magát. Csak később engedtük ki a kifutó külső részére, amit meg kell hogy ismerjen, és ott kell hagynia a szagát, hogy Simba, tudja, hogy egy nőstény is van a közelében – mondta a szakember, aki azt is elmondta, hogy a perzsa leopárdok eredeti élőhelye a Kaukázus hegységben van, így szeretik a hideg időjárást, a havat, és a jelenlegi időjárás ideális a számukra.
Janga jövetele nagy médiafigyelmet kapott, és az állatkert sok látogatója szeretné megtekinteni. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy Simbát és Jangát felváltva engedik ki a kifutóba, így ott mindig csak az egyikük látható, míg másikukat egy üvegfal mögül lehet megtekinteni.

Nyitókép: Simbát és Jangát felváltva engedik ki a kifutóba / Benedek Miklós felvétele