2024. március 4., hétfő

A biztonság Veled kezdődik!

Közlekedésbiztonsági karaván járt a városközpontban

Szerdán Szabadkán járt a Szerb Köztársaság Közlekedésbiztonsági Ügynökség karavánja A biztonság Veled kezdődik! szlogennel. Oktatási és közlekedésbiztonsági céllal látogatnak el Szerbia városaiba. A látogatók beszélgethettek a rendezvény résztvevőivel, valamint megismerkedhettek a biztonságos és felelősségteljes közlekedési magatartás fontosságával, különös hangsúlyt fektettek a téli útviszonyokra. Tájékozódhattak a biztonsági öv használatáról, következményeiről, a mobiltelefon vezetés közbeni alkalmazásáról, az ittas járművezetés, valamint a megengedettnél nagyobb sebességgel történő vezetés következményeiről.
– Ez az akció öt önkormányzatban valósul meg. Ezzel is szeretnék főként a fiataloknak bemutatni azokat a következményeket, amelyek egy baleset során bekövetkezhetnek. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a közlekedési balesetek nem valahol máshol történnek, hanem sajnos mindennaposak, és bárhol megtörténhetnek. Célunk, hogy megakadályozzuk ezeket – mondta Milan Ilić, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség igazgatói tanácsadója.
Szabadkán az elmúlt öt évben 40 személy hunyt el, és hozzávetőlegesen 1600-an sérültek meg közlekedési balesetben. Országos szinten naponta mintegy száz közlekedési szerencsétlenség történik, ezeknél a baleseteknél körülbelül ötvenen sérülnek meg, és ebből az ötvenből tízen súlyosan.
– A legnagyobb probléma, hogy nem vagyunk tisztában azzal, hogy szabálytalanul viselkedünk a közlekedésben, és hogy emiatt mennyire veszélyeztetettek vagyunk, akár gyalogosként, kerékpárosként, motorkerékpárosként és gépjárművezetőként. Lehetnek kiváló, teljes mértékben biztonságos utaink, ha mi magunk nem viselkedünk a szabályoknak megfelelően. Ha nem szeretnénk biztonságban lenni, a fejlesztések és akciók nem érnek semmit. Ezért egy valóban tökéletes üzenet a szlogen, hogy A biztonság Veled kezdődik! – nyilatkozta Petar Pantelinac, Szabadka Város Közlekedésbiztonsági Tanácsának elnöke.
Beszéde során felhívta a figyelmet arra, hogy igyekezzen mindenki a szabályok betartásával figyelmesen részt venni a közlekedésben, hiszen mindenkit hazavárnak a szerettei.

Nyitókép: Gál Hermina illusztrációja