2024. április 17., szerda

A legnagyobb projekt egy élményfürdő kialakítása

A tavaly elmaradt fürdőidény jelentősen kihatott az óbecsei sportközpont pénzügyi helyzetére

Óbecse község rendkívüli helyzetekkel foglalkozó stábja tavaly márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet az óbecsei sportközpont szabadtéri medencekomplexumának területén lévő négy régi, inaktív kútnál észlelt gázszivárgás miatt. A polgárok biztonsága érdekében emiatt múlt nyáron teljesen elmaradt a fürdőidény, ez pedig jelentősen kihatott az intézmény működésére és pénzügyi helyzetére, mondta Andruskó Csaba, a sportközpont igazgatója. A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) szakemberei a múlt év vége felé kezdték meg a furatok likvidálását. Régi furatokról van szó, amelyekről semmilyen dokumentáció nem áll rendelkezésre, ez pedig nagyban nehezíti a munkájukat.

– A múlt évet jól kezdtük, aztán reaktiválódtak ezek a geotermális furatok. Óbecsén a második helyi közösségben március elején hirdettek rendkívüli helyzetet egy inaktív artézi kútnál észlelt gázszivárgás miatt, néhány nappal később pedig a sportközpont szabadtéri medencéinél lévő százéves inaktív kútnál is vízmozgást és enyhe habzást észleltünk. Ekkor mi is értesítettük a NIS szakembereit, akik kijöttek és felmérték a helyzetet. Összetétele miatt a gáz robbanásveszélyes volt, így a polgároknak nem volt szabad megközelíteniük a környéket. Sokkal komolyabb gépezetre volt szükség, mint amit előzőleg használtak, és ezért húzódott el a munkálatok megkezdése egészen a múlt év október–novemberéig. Romániából, Magyarországról és Bulgáriából hozták a szükséges mechanizációt a NIS szakemberei, ezért kellett sokat várni. Speciális vegyszerek kellettek ahhoz, hogy le tudják ellenőrizni a talajmintákat, próbafúrásokat, szondázásokat végeztek, annak alapján tudtak továbbhaladni. Pillanatnyilag még az első furatot szanálják. Összesen négy furat van hozzávetőlegesen tíz méteres körzetben, ezek mind régi furatok. Szerencse, hogy korábban nem történt semmilyen baleset vagy robbanás, hiszen folyamatosan voltak szivárgások, de nem olyan mennyiségben, mint tavaly márciusban. A 2023-as nyári szezonunk gyakorlatilag a nullával egyenlő, a múlt évi nyári bevételtől teljes mértékben elestünk. Ez a fő bevételi forrásunk, ez az ütőerünk egész évben, erre tudunk alapozni, és ennek a hiányát most megérezzük egészen júniusig, amikor remélhetőleg ismét megkezdődik a fürdőidény – magyarázta az igazgató, majd hozzátette, hogy ezek a furatok a sportközpont épületének energiaellátását nem befolyásolják. A zárt medence területén nem maradtak el a különféle sportesemények és versenyek 2023-ban, az edzőtáborokba érkeztek vízilabdázók Kazahsztánból, Németországból, Hollandiából és Montenegróból is.

A NIS szakemberei jelenleg is a furatok likvidálásán dolgoznak (Fotó: Kancsár Izabella)

A NIS szakemberei jelenleg is a furatok likvidálásán dolgoznak (Fotó: Kancsár Izabella)

Az óbecsei Đorđe Predin Badža Sportközpont 2024. évi költségvetése várhatóan 61 millió dinárt tesz ki.

– Január folyamán két vízilabdatornának a sportközpont biztosítja a helyszínt, az egyik a Mészáros István-emléktorna, a másik pedig a Dejan Popov-emléktorna. Az idei év során a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság 9,9 millió dináros támogatásának köszönhetően alakítják majd ki a hűtésrendszert a sportcsarnokban, a helyi önkormányzat további 1,9 millió dinárt biztosít erre a célra. Folyamatosan követjük a pályázati lehetőségeket, jelenleg van öt projektünk, kis-, közepes- és nagyobb léptékűek. Ezek közül a legnagyobb egy élményfürdő kialakítására vonatkozik a szabadtéri medencekomplexum területén. Az ehhez szükséges pénzeszközt a Tartományi Nagyberuházási Alapnál igényelnénk. A tervdokumentáció már elkészült, az engedélyeket is megkaptuk. Ennek a projektnek az értéke a múlt évi előzetes számítások alapján 72 millió dinár – mondta Andruskó Csaba.

A sportközpont alapvető tevékenysége az idén sem változik meg. A vezetőség célja továbbra is a látogatók számának a növelése és a szolgáltatások minőségének a megőrzése, illetve javítása. 

Nyitókép: Az óbecsei sportközpont épülete (Fotó: Kancsár Izabella)