2024. július 24., szerda

Fejlesztések Kishegyesen

Az oktatási intézmények további beruházásra számíthatnak

Mint arról lapunkban már olvashattak, múlt héten befejeződtek a Kishegyes és Topolya közötti vasúti felüljáró munkálatai, a gépjárművek péntek óta használhatják is a létesítményt. Juhász Bálint, a kishegyesi községi-képviselő testület elnöke tegnap más témák mellett erről is nyilatkozott a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában. Emlékeztetett, a felüljárót határidő előtt sikerült megépíteni. Úgy tűnik, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal Szabadka és Újvidék közötti szakasza valóban elkészülhet az idei év végéig – jegyezte meg Juhász Bálint, és hozzátette, hogy a bácsfeketehegyi (feketicsi) körforgalom közvilágításának kialakításával és az említett felüljáró elkészültével két, a közlekedésbiztonság szempontjából is fontos ügy zárult le. Az egyik korábban, a másik pedig most. 

– Mi azért fogunk lobbizni, hogy az úgynevezett régi út, ami az autópálya egyetlen alternatívája, felújításra kerüljön. Ez a Vajdasági Magyar Szövetség egyik kiemelt prioritása, illetve a koalíciós szerződés egyik állandó eleme. Folyamatosan arra törekszünk, hogy meg is valósuljon. Elvileg az egyik akadály éppen az említett felüljáró volt, megépültével válik realitássá és indokolttá az útszakasz felújítása. Mi biztosan kiállunk a projektum mellett. Ez nemcsak a kishegyesiek, hanem az áthaladó forgalom számára egyaránt fontos lenne. Ha megindul a vasúti forgalom, jelentősen jobbá válik Kishegyes összeköttetése Budapesttel, Szabadkával, Újvidékkel és Belgráddal – taglalta Juhász Bálint. 

A vasútfejlesztési munkálatok következtében megrongálódott helyi utak helyreállítása nem a helyi közösség feladata, ám a polgárok panaszait begyűjti és képviseli a lakosság érdekeit a kivitelezőnél – emelte ki Juhász Bálint, megjegyezve, hogy az önkormányzat a témát a beruházás befejezéséig napirenden tartja. 

Az egyéb beruházásokra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Juhász Bálint megjegyezte, igyekeznek mindenre odafigyelni. Az oktatási intézményekre kiemelten odafigyelnek, hangzott el. A kishegyesi általános iskolában a konyha kialakítása és felújítása van folyamatban, ez a napközis foglalkozások beindításának előfeltétele, így az előírásoknak megfelelően készül el, a tartományi oktatási titkárság támogatásával – hangsúlyozta. Rámutatott, közelmúltbéli látogatásuk alkalmával Bácsfeketehegyen az általános iskola igazgatója arról tájékoztatta a VMSZ küldöttségét, hogy az intézmény számára hatalmas gond, hogy az iskolaudvart egyelőre nem kerítették el, de még számos nyílászárót is le kell cserélni. 

– Ebben a témában ugyancsak előre tudunk haladni, hiszen a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően biztosítottunk forrásokat, így az udvar elkerítése megtörténik, valamint lecserélik az ablakok egy részét. Ez energiahatékonysági szempontból sem mellékes. Folyamatosan terveztetünk és tervezünk, művelődési épületeink karbantartására Bácsfeketehegyen, vagy az óvodaépületek fejlesztésére az igényeknek megfelelően. A projektek megvalósulása mellett az is fontos, hogy tervekkel rendelkezzünk. A helyi utak építése-felújítása vonatkozásában szintén vannak terveink – részletezte Juhász Bálint a Szabadkai Magyar Rádió műsorában.

Nyitókép: Juhász Bálint (Fotó: Magyar Szó archívum)