2024. július 18., csütörtök

Halottak napjára készülve

A kishegyesi Komunál Közvállalat rendbe tette a temetőket az ünnepekre – Hamarosan kezdődik a levélelszállítási akció

A jövő héten halottak napja és mindenszentek lesz, ilyenkor mindenki igyekszik rendezni és virággal szebbé tenni a hozzátartozói sírjait. Az ünnepekre Kishegyes községben készül a temetők fenntartója, a Komunál Közvállalat is. Ilyenkor mindig külön figyelmet szentelnek annak, hogy minél rendezettebb állapotban fogadják a temetők a kilátogatókat. Zabos Tibor, a közvállalat igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy több mindent is sikerült elvégezniük.

– Mint az eddigi években, úgy az idén is nagy erővel készülünk. Aktívan takarítjuk, szépítjük a temetőket. Sikerült időben végére érni a kaszálásnak, és történt egy kisebb bozótirtás is egy elhanyagolt részen. Meg kell említenem, hogy Kishegyesen a Keleti temetőben az egyik működésképtelen csapot megjavítottuk. Emellett sikerült egy új részbe behúzni a vizet. Ott nemrég kezdtünk temetni, és mostantól a hozzátartozóknak nem kell messziről hordaniuk a vizet a sírokhoz. Fontos még megemlíteni, hogy a kishegyesi Nyugati temetőben a kápolna át lett meszelve – számolt be az igazgató, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek a temetőkben a megfelelő helyre vigyék a szemetet.

– A hozzátartozókat, akik mennek tisztítani a sírokat, kérem, hogy a szemetet a kijelölt helyekre vigyék. Ne hagyják szerteszét, mert nagy problémát jelent számunkra bemenni a sírok közé, és felszámolni az illegális szemétlerakókat. Úgy gondolom, hogy van elég szemetes minden temetőben, Kishegyesen és Bácsfeketehegyen is. Ezeket a hét három napján át üríteni fogjuk, mivel nagyon sok a szemét ilyentájt. Arra törekszünk, hogy ne telítődjenek túl a szemetesek, és megkérek mindenkit még egyszer, hogy a szemetesekbe, konténerekbe vigyék a hulladékot – fogalmazott Zabos.

Az őszi időszakban a kommunális közvállalatnak egy fontos akciója a levélelszállítás. Mint minden évben, úgy az idén is megtartják, igaz, kicsit később kezdődik – mondta el az igazgató.

– Idén is megszervezzük az ingyenes levélelszállítást. Az eddigi években már november elején kezdtük, de idén kicsit csúszunk vele. A tervek szerint november 13-án kezdjük az akciót, amely teljesen ingyenes a község polgárai számára. Még pontosítani fogunk, hogy mely napokon fogjuk elszállítani a megfelelő módon összegyűjtött leveleket. Kishegyesen várhatóan hétfőn és kedden, Bácsfeketehegyen csütörtökön és pénteken, Szeghegyen pedig kedd és péntek között, amikor sikerült beosztanunk. A polgároknak azt üzenem, hogy ne aggódjanak, ha egy-két hétig nem jutunk el az ő utcájukba, mindenhonnan el fogjuk hordani. Az akció addig fog tartani, míg szükséges, míg az összes zsákokba gyűjtött levelet el nem visszük. Lehet, hogy valahova csak két-három hét után jutunk el, de elvisszük a leveleket, nem kell aggódni – fogalmazott Zabos, majd felhívta a figyelmet, hogy az elszállított levél újra lesz hasznosítva.

– Mint a korábbi években, úgy idén is a békovai hulladékfeldolgozónak adjuk át a begyűjtött leveleket, ahol komposztálják. Így nem kerül ki a szeméttelepre, nem lesz felgyújtva, és nem fogunk a természetben kárt okozni. Az összes begyűjtött levelet oda fogjuk szállítani, hogy újra legyen hasznosítva – mondta el az igazgató levélelszállítási akció kapcsán.