2024. február 28., szerda

A szabadságharcos Rákóczira emlékeztek

Rákóczi-emléknapot tartottak Csókán – Koszorúzás és művelődési műsor

Csókán pénteken délután koszorúzási ünnepséggel kezdődött a II. Rákóczi Ferenc tiszteletére szervezett ünnepség. A nagyságos fejedelem születésnapjára (március 27.) tervezett megemlékezést anyagi és egyéb okokból december elsején tartották meg. A csókai katolikus templom előtt álló egész alakos Rákóczi-szobornál Süli Ernő a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület nevében köszöntötte a megemlékezés részvevőit, majd Homolya Ákos, a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezetének elnöke mondott ünnepi köszöntőt, amelyben méltatta a szabadságharcos Rákóczi máig példaértékű küzdelmét a magyar nép Habsburg Birodalomtól való függetlenségi mozgalmának élén. Rákóczi szimbóluma annak a szellemiségnek, amely képes egy magasabb célnak, nemes ügynek alárendelni az életét, képes áldozatot hozni, képes összefogni a magyar nemzetet.
Az ünnepi szónoklatot követően a Rákóczi férfikar elénekelte a Rákóczi-indulót, majd a csókai önkormányzat, a VMSZ helyi szervezetének képviselői, a művelődési egyesületek és az intézmények képviselői a szobor talapzatán elhelyezték a megemlékezés virágait. Az emléknap a Móra-házban kiállításmegnyitóval folytatódott, amelynek anyagát az Istennel a hazáért és a szabadságért címmel meghirdetett rajzpályázat legsikeresebb alkotásaiból állították össze.
A Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában 17 órakor vette kezdetét az ünnepi műsor, amelyben fellépett: a Deszki Művelődési Ház és Könyvtár Népdalköre, Balunovity Anna 7. osztályos tanuló, Mészáros Kiss Tibor, a Rákóczi Szövetség Csókai Ifjúsági Szervezetének elnöke és Mészáros Evelin, a szervezet tagja, majd pedig a Rákóczi férfikar műsorával fejeződött be az emlékműsor.

Nyitókép: Gergely József felvétele