2024. június 17., hétfő

Továbbra is a gazdák szolgálatában

Márton-napi mezőgazdasági fórumot és lakomát tartottak Csókán

Hétfőn a csókai Reneszánsz Mezőgazdasági Termelők Egyesületének szervezésében megtartották a hagyományos Márton-napi rendezvényt. Az esemény egyben mezőgazdasági fórum is volt, amelyen a termelők és a gazdák információkat hallhattak, illetve kérdezhettek is a megjelent tisztségviselőktől.
Az egybegyűlteket Kormányos László, a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság segédtitkára köszöntötte, majd egy perc néma csenddel adóztak Pásztor István néhai VMSZ-elnök, valamint Erdélyi Imre tavasszal elhunyt csókai falugazdász emlékének. Erdélyi munkáját Törköly Tünde folytatta, aki e rendezvény lebonyolításából is kivette a részét.
Juhász Attila, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium államtitkára felszólalásában hangsúlyozta, hogy az év vége mindig olyan időszak, amikor a mezőgazdaságban levonják a következtetéseket a mögöttünk álló évre vonatkozóan. Emlékeztetett rá, hogy ennek a fórumnak az is célja, hogy a szakemberekkel, gazdákkal és falugazdászokkal közösen beszéljenek a mezőgazdaságról, főleg annak tekintetében, hogy rossz évet zártak a termelők, és a kifizetésekkel is problémák vannak. Továbbá reményét fejezte ki, hogy a választások után is folytathatják a megkezdett munkát önkormányzati, tartományi és köztársasági szinten is, hiszen rajtuk keresztül tud megvalósulni a vajdasági magyarok érdekképviselete. 

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, valamint dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója is szólt a vendégekhez. Ők a gazdák informálásának és képzésének fontosságáról, illetve a különféle pályázati lehetőségekről, kölcsönökről beszéltek. Elhangzott, hogy a tartományban jövőre is megmarad a jelenlegi pályázati keretösszeg, valamint az anyakocákat és tejelő teheneket tenyésztő állattartók mellett más tenyészállatokkal foglalkozó gazdák javára is lehetőséget szeretnének biztosítani a kiírásokon. 
Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke kiemelte, hogy a szövetség, illetve a falugazdászok mindent megtesznek a helyi gazdákért, hiszen nekik itt kell boldogulniuk, és a világpolitika és -gazdaság alakulásától függetlenül helyben és országos szinten kell orvosolni a problémáikat. 

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A megjelentek közül valamennyi tisztségviselő arról biztosította a gazdákat, hogy e fórumon kívül is fogadják kérdéseiket. 
Az eseményen jelen volt még Tóbiás József, a köztársasági parlamenti képviselői lista jelöltje, Jaksa Róbert, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára, Kudlik Zoltán tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár, Tóth Zoltán tartományi településrendezési és környezetvédelmi segédtitkár, valamint Újhelyi Nándor és Oláj Tibor, a törökkanizsai, illetve a csókai községi képviselő-testület elnöke. 

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele