2024. április 20., szombat

Nagyszámú fellépő a csókai kórusfesztiválon

Szombaton tartották meg Csókán a VII. Magyar Nemzeti Népdalkórus-fesztivált, amely egyben Kóta Aranypáva Térségi és Országos Népzenei Minősítő rendezvény is volt. Az egész napos eseményre csaknem ötven kórus, illetve szólista érkezett, akik a nap folyamán két blokkban mutatták meg énektudásukat.

– A Kóta kétévenként tart háromlépcsős versenyt, mi itt körzeti és országos szinten tudunk minősíteni, a gálaszintű Magyarországon zajlik. Kárpát-medence-szerte rendeznek területi versenyeket, számunkra a csókai azért fontos, mert Vajdaságban ilyen rangú népzenei minősítés tudtommal nincs – magyarázta Fehér Attila, a csókai Rákóczi férfikar vezetője. A férfikar egyébként nem lépett fel a jelen eseményen, mivel ebben a ciklusban ők már elérték a legmagasabb elismerést, vagyis az Aranypáva nagydíjat. Ennek ellenére szívesen rendezték meg a minősítést, főként azért, hogy a fellépők visszajelzéseket kapjanak arról, milyen irányba fejlődjenek. 

A minősítést háromtagú zsűri végezte: Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, a Kóta társelnöke, Borsi Ferenc, az Óbudai Népzenei Iskola mentortanára, népzeneoktatási szakértő, valamint Zsíros Tímea, a Kóta népzenei titkára. 

– Örvendetes, hogy ötven körüli műsorszámmal jelentkeztek, ez azt támasztja alá, hogy az amatőr népzenei mozgalomban igény van a minősítésre. Sokszor magára van hagyva a szólista és a csoport is, és ilyenkor van lehetőség, hogy a munkájukat értékeljék. Ritkán van ilyen nagyszámú jelentkező, nagyon örülünk neki. Kiemelném azt is, hogy nagyon jók voltak az összeállítások. Olyan dallamok után kutattak a felkészítők, amelyek nem elcsépeltek, hanem olyan gyűjtések, amelyek értékek, de már kikoptak a használatból – mondta Borsi Ferenc csókai szárazásmű zsűritag.

A szemlén sikerrel szerepelt a térség valamennyi kórusa. Többek között Aranypáva díjat érdemelt ki Tóth Rozália vezetésével a zentai Pöndöly és a csókai Csalogány asszonykórus, valamint Tóth Ugyonka Frigyes vezetésével a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület.

Az esemény a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt regionális rendezvénye. Az MNT mellett a tartományi oktatási titkárság, Csóka Község, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Nyitókép: Az első rész díjazottjai Birinyi József zsűrielnökkel (Fotó: Balázs Andrea)