2024. június 13., csütörtök

FRISSÍTETT – Ma Gyöngyösbokréta, holnap Durindó Adán

A hétvégén a Tisza mentén tartják meg a vajdasági magyarság legnagyobb néptánc és népzenei rendezvényét

A CIKKHEZ GALÉRIA TARTOZIK.

Mától két napot át Ada lesz a házigazdája a vajdasági magyarság legjelentősebb néptánc és népzenei fesztiváljának, a 60. Gyöngyösbokrétának és a 47. Durindónak, amelyre szombaton és vasárnap mintegy 3000 résztvevőt, és további nagyszámú látogatót várnak számos vajdasági és a határon túli magyarlakta településekről. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt országos és nemzeti jelentőségű rendezvényét 45 év után szervezik meg újra Adán a helyi Vadvirág Hagyományápoló Kör, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Fesztiváltanács jóvoltából, mégpedig az adai önkormányzat, a Szentháromság-plébánia, a helyi köz- és oktatási intézmények, valamint a művelődési egyesületek közreműködésével.   
A Gyöngyösbokréta szombat délben ünnepi áhítattal kezdődött a Szentháromság katolikus templomban, ahol ft. Szungyi Károly esperesplébános megáldotta a néptáncfesztivál résztvevőit és lobogóját. A fesztivál ezután a fellépő néptáncegyüttesek látványos népviseleti felvonulásával és menettáncával folytatódott Ada központjában, ahol néptáncbemutató is tartottak a nézőközönségnek. A néptáncfesztivál színhelyén, az adai korzón lévő nagyszínpadon tartották meg a rendezvény ünnepélyes megnyitóját, amelyen részt vettek Magyarország belrádi nagykövetségének és szabadkai főkonzulátusának tisztségviselői, az MNT, a VMSZ, a VMMI, VMMSZ képviselői, a vajdasági magyar köz- és a kulturális élet színe-java. A házigazdák nevében Tóbiás József, a VMSZ adai köztársasági képviselője köszöntötte az egybegyűlteket, a szervezők részéről pedig Tímár Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke.

Tóbiás József (Gergely Árpád felvétele)

Tóbiás József (Gergely Árpád felvétele)

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg ünnepélyesen a 60. Gyöngyösbokrétát. Beszédében kiemelte, hogy kivételes hét ez a vajdasági magyar közösség életében, mert harmadik alkalommal ünneplünk. A pártelnök rámutatott, hogy vasárnap megünnepelhettük az önkormányzati választás eredményeit Vajdaság szintjén, június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napját, ma a Gyöngyösbokréta rendezvényének köszönhetően ünnepeljük a hagyományainknak a fennmaradását, az életerőnk kiteljesedését, a szívósságot és az élni akarást.
 

Dr. Pásztor Bálint (Gergely Árpád felvétele)

Dr. Pásztor Bálint (Gergely Árpád felvétele)

– Hangsúlyozni kell, hogy ünnep van, mert megszoktuk, és nem is tudatosul bennünk, hogy értékelnünk kell, ami értéknek számít, és meg kell becsülni azt, ami eredménynek számít. Hiszen küzdünk, kitartunk egyénileg is és közösségileg is. Tesszük nap, mint nap, ami a dolgunk, évtizedek óta, vagy ha úgy tetszik, 104 éve immár a trianoni diktátum után itt, Vajdaságban, a Bácskában, Bánátban és Szerémségben. Ha nem így lenne, nem lennénk már itt, és nem lenne Gyöngyösbokréta és Durindó, ahogy rengeteg intézményünk és rendezvényünk sem lenne már 2024-ben Szerbiában. Ez a nagyszerű találkozó is azt bizonyítja, hogy sikerült, vagyunk, létezünk, fejlődünk és megszeretnénk maradni és megőrizni identitásunkat, hagyományainkat, és azokat szeretnénk tovább örökíteni az utánunk érkezőkre – mondta dr. Pásztor Bálint.   
 

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Az ünnepélyes megnyitó után a nagyszínpadon 33 vajdaság magyar művelődési egyesület néptáncegyüttese lép fel és mutatja be színvonalas néptánc produkcióját az estébe nyúló műsoron. A fesztivál szünetében közös műsort mutattak be a nemzeti összetartozás jegyében az adai Vadvirág HK és az Aranykapu ME, a moholi Csobolyó ME, a törökfalui Százszorszép ME utánpótlás csoportjai, a debreceni Főnix gyermek- és ifjúsági táncegyüttes, a gyergyóalfalvi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület és a komlói Pöndöly Egyesület táncegyüttes. A fesztivál 19.30 órakor a Fordulj Kispej Lovam táncegyüttes ünnepi műsorával zárul, amelyet táncház követ a Cseh Károly Általános Iskola udvarán.  
Az adai korzón nap folyamán kézműves kirakodóvásár várta a látogatókat, valamint 12 és 19 között a kisgyermekes családokat fogadta Fabatka Porta népi játszótér, akik szabadtéri népi játékos foglalkozásokat és programokat tartottak a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának szervezésében. 

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele felvétele