2024. május 9., csütörtök
WIMBLEDON

Két szabadnap a címvédőnek

Novak Đoković nehéz meccset vívott a wimbledoni negyeddöntőben is. A füves Grand Slam-torna nyolcadik serlegére hajtó szerb játékos hullámzó teljesítménnyel, négy játszmában győzött a tehetséges, fürge és harcias orosz Andrej Rubljov ellen, és pénteken az elődöntőben az olasz Jannik Sinnerrel találkozik. A másik ágon az este Alcaraz–Rune és Medvegyev–Eubanks volt a negyeddöntő párosítása.

Novak tehát két szabadnapot kapott, miután Wimbledonban kiharcolta a 12. elődöntőt, a 33. meccsét nyerte ott zsinórban, 400. meccsét játszotta le a nagy tornákon 353:47-es mérleggel, és 46. alkalommal jutott be elődöntőbe a nagy tornákon. Utóbbi szám az jelenti, hogy Novak beállította Roger Federer csúcsát. Rekordot döntött Rubljov is, ő ugyanis nyolcadszor játszott negyeddöntőt a GS-tornákon, és egyszer sem jutott be az elődöntőbe.

Jannik Sinner nehéz, de legyőzhető ellenfél (Fotó: Beta/AP)

Jannik Sinner nehéz, de legyőzhető ellenfél (Fotó: Beta/AP)

A Rubljov elleni első játszmában Novak kihagyta a breaklabdákat, az orosz pedig az egyetlent értékesítette. A későbbiek során már nem volt kérdéses a továbbjutó kiléte: Novak kellő szintre emelte a játékot, és most készülhet a 21 éves Sinner ellen, akivel tavaly ugyanott elég gondja volt, és aki az idén kedvező sorsolással – egyetlen kiemelttel sem találkozott az elődöntőig – jegyezte máris legjobbját a nagy tornákon.

A nőknél kiesett a világelső lengyel Iga Świątek, ami akkor sem meglepetés, ha tudjuk, hogy Iga ifiként bajnok volt a londoni füvön. Felnőttként ez a negyeddöntő a legjobbja, legyőzője pedig a minden tekintetben erősen motivált, ebből kifolyólag végtelenül harcias ukrán Elina Szvitolina volt. A felső ág másik elődöntőjébe a Roland Garros 2019-es döntőse, az akkor az ausztrál Ashleigh Bartytól vereséget szenvedett cseh Markéta Vondroušová jutott be. A cseh teniszezőnő az amerikai Jessica Pegulát verte, aki Rubljovhoz hasonlóan még nem nyert negyeddöntőt a nagy tornákon. A keddi volt a hatodik negyeddöntős veresége. A másik ágon tegnap Szabalenka–Keys és Ribakina–Dzsabir negyeddöntőt játszottak, ma pedig a női elődöntő lesz műsoron.

WIMBLEDON. – Negyeddöntő, férfiak: Đoković–Rubljov 4:6, 6:1, 6:4, 6:3, Sinner–Szafiulin 6:4, 3:6, 6:2, 6:2. Negyeddöntő, nők: Szvitolina–Świątek 7:5, 6:7, 6:2, Vondroušová–Pegula 6:4, 2:6, 6:4.

Nyitókép: Jannik Sinner nehéz, de legyőzhető ellenfél (Fotó: Beta/AP)