2024. április 27., szombat

Történelmi pillanat Magyarcsernyén

Pénteken megnyitották a Vajdasági Birkózóakadémia kihelyezett tagozatát

Pénteken a késő délutáni órákban majdnem húsz gyermek részvételével megnyitották a Vajdasági Birkózóakadémia tizedik kihelyezett tagozatát Magyarcsernyén.

A pillanat történelminek tekinthető, ugyanis ebben a faluban sohasem birkóztak, még amatőr szinten sem. Az eseményen részt vett Bálint Zoltán, az akadémia ügyvezetője, Báló Petar edző, a házigazdák részéről pedig Lőrik Dóra, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője, dr. Tóth László, a falu tanácselnöke, Csányi Viktor, a gyermekek magyarcsernyei edzője, valamint néhány szülő. Mint az kiderült, az általános iskola biztosítja az edzések helyszínét, az akadémia pedig a többi felszerelést: a szőnyeget, a mezt, a cipőt és az edzőt.

Bálint Zoltántól megtudtuk, hogy az akadémia feladata, hogy ezt a sportágat népszerűsítse Vajdaság magyarlakta településein.

– A célunk az, hogy az egész régiót lefedjük. Eleinte Bácskában terjeszkedtünk, ez az első bánáti helyszínünk, a következő lépésünk Magyarittabé lesz, majd Muzslya és Székelykeve. Számunkra fontos, hogy minél több gyermek sportoljon, birkózzon. Az akadémia megléte kötelezettséget is jelent a számunkra, azt ugyanis fel kell töltenünk, és csak a nagy számok törvénye alapján tudunk dolgozni – hangsúlyozta Bálint, majd beszélt magáról a sportágról is.

– A birkózás nehéz küzdősport, elsajátítása hosszú edzésfolyamatot követel, hogy az itt megjelent gyermekek versenyeken indulhassanak, esetleg klubot alapítsanak, illetve a Vajdasági Birkózóakadémia tagjai lehessenek. A mi véleményünk az, hogy a tehetség mindenhol ott lehet, és nekünk az a feladatunk, hogy megtaláljuk azokat – tette hozzá az ügyvezető.

A gyermekeket a szülők is elkísérték. Juhász Attila édesapa elmondta, hogy a fiának nagyon tetszik ez a sportág.

– Jó, hogy végre a helyi gyermekeknek más sportolási lehetőségük is van, nem csak a futball. A mozgás nagyon fontos a kicsik számára, és az is nagyon jó, hogy a tóbaiak is be tudnak kapcsolódni a munkába – mondta az édesapa.

Helfrich Krisztián tóbai édesapa két lányát hozta el az edzésre, a másodikos Kiarát és az elsős Kittit. Értékelése szerint lányai szeretnek sportolni, mozogni, és megéri a számukra, hogy hetente kétszer eljöjjenek Magyarcsernyére.

 

Nyitókép: Az akadémia magyarcsernyei tagozatának birkózópalántái (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)