2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS

Losonczi Dávid mégis világbajnok!

A szeptemberi belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság legvitatottabb eredménye a kötöttfogás 87 kg-os döntőjében született, amelyben a magyar Losonczi Dávid erősen vitatott módon kapott ki, hiszen a lefújás előtt betusolta a török Ali Cengizt, de a vezetőbíró nem adta meg neki a győzelmet. A súlyos bírói tévedés kapcsán a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) hivatalos felülvizsgálati kérelemmel fordult a világszövetséghez (UWW), bár a sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma, így kevés esély mutatkozott az eredmény megváltoztatására.

Hétfőn mégis áttörés következett be, mert Nenad Lalović, az UWW szerb elnöke hivatalos levélben értesítette Németh Szilárdot, az MBSZ elnökét, hogy Losonczi is világbajnok. „Az elnökség elismerte, hogy súlyos bírói hiba történt, és megváltoztatta a mérkőzés eredményét. Az alapos szakértői elemzés megállapította, hogy a birkózás jelenlegi szabályai szerint a vezetőbíró által jelzett tust a szőnyegelnöknek meg kellett volna erősítenie. Tekintettel a fentiekre, az UWW elnöksége kivételes és egyedi döntés alapján ebben a kategóriában két aranyérmet ítél meg, így Losonczi Dávid is világbajnok 2023-ban kötöttfogásban a 87 kg súlycsoportban. Mivel ebben a kategóriában a végső helyezés módosul, ennek megfelelően a vonatkozó világranglistapontokat Losonczi Dávid is megkapja” – áll az UWW állásfoglalásában.

Losonczi elmondta, megkönnyezte a döntést: „Elégtételnek érzem a döntést, mérhetetlenül boldog vagyok, hogy az igazság utat tört magának. Akkor még nem mondhattam senkinek, örülök, hogy végre beszélhetek róla. Az igazság az, nehéz felfogni, ami történt, hihetetlen kimondani, hogy világbajnok vagyok. Persze, teljesen más így, mintha a szőnyegen lettem volna, és körbefuthatok a magyar zászlóval a győzelmemet ünnepelve. A himnuszról nem is beszélve, de sebaj, majd az olimpián!”

Németh Szilárd kiemelte, hatalmas öröm ez a döntés az egész magyar birkózócsalád és a magyar sport számára is, s egyben unikum a sportágban: „Az UWW mégis a fair play szempontját tartotta előbbre valónak. Hiszem, hogy a legjobb helyre kerül az aranyérem, hiszen Dávid az ezüstérem átvételekor is megmutatta: emelt fővel lehet veszíteni úgy is, ha tudjuk, valójában mi győztünk.”

Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, az UWW elnökségi tagja – aki rengeteget dolgozott a háttérben a sikerért – úgy értékelt: kivételes döntés született pénteken, aminek során az UWW elnöksége bebizonyította, hogy a sportolók érdeke és a tisztességes verseny fontosabb a hibák rejtegetésénél és a felelősség elhárításánál. „Salamoni döntés született Dávid aranyéremmel történő díjazásával, hiszen a teremben és a világon is mindenki látta, hogy győzelmet aratott a vb-döntőben. Ez a döntés újabb bizonyítéka a sportág végleges megtisztulásának, annak a hosszú és rögös útnak, amelyet a 2013-as időszak óta a sportág Nenad Lalović vezetésével megtett.”

A sportág történetében szinte alig volt hasonló döntésre példa, az óvás intézményének 1997-es megszüntetése óta ez az első ilyen eset.

Döntetlen az első rangadón

Kragujevacon a hétvégén megtartották a Szuperliga felsőházának első tornáját, amelyen nem maradt hibátlan csapat. Az 1. fordulóban a papírforma érvényesült, a második körben azonban három döntetlen született, így a címvédő Proleter is leadott egy pontot. A következő, háromfordulós torna szombaton Szabadkán lesz, a titulusról pedig november 25-én Nagybecskereken döntenek.

Eredmények, 1. forduló: Proleter–Kragujevac 6:2, Spartacus–Zenta 6:2, Partizan–Radnički (B) 6:2. 2. forduló: Kragujevac–Radnički (B) 4:4, Zenta–Partizan 4:4, Proleter–Spartacus 4:4. (li, MTI)

Nyitókép: Mint kiderült, a szőnyegbírónak két kart kellett volna a magasba lendítenie (Fotó: UWW)