2024. április 30., kedd
FÉRFI EB-SELEJTEZŐK

Magyarország megverte a címvédőt!

Hatalmas fegyverténnyel indította a férfi kosárlabda-Európa-bajnoki selejtezősorozatot Magyarország, amely az F csoport nyitófordulójában 77:75-re legyűrte a címvédő Szlovéniát. Bár talán korai ilyet leírni, hiszen a hat csoportmeccsből még öt hátravan, a győzelemmel Stojan Ivković csapata máris nagy lépést tett az első három hely egyike, vagyis a kijutás felé, tekintve, hogy az Ukrajnával és Ausztriával teljes kvartettben egyértelműen a szlovének képviselik a legnagyobb játékerőt.

A szombathelyi összecsapáson szinte folyamatosan a szlovének diktálták az iramot, a második negyed derekán tízzel mentek (24:34) Blažičék. Innen a magyarok nem szakadtak le jobban, ám továbbra is a vendégek voltak lépéselőnyben. Az utolsó perc 68:71-gyel jött el, ám Allen pontjai és Váradi látványos triplája már magyar vezetést jelentett (74:73). Prepelič és Perl hibátlan büntetői után (76:75) Szlovénia támadhatott a győzelemért, ám Blažič kezéből kiperdült a labda, majd Benke felemás büntetőzésével is meglett a győzelem. A legjobb magyar a 16 pontos Allen volt, Vojvoda és a padról beszálló Perl 15-15-ig jutott.

A várakozásoknak megfelelően jól sikerült Igor Kokoškov bemutatkozása a szerb kispadon. Az E csoportban szereplő Sasok legjobbjaik nélkül is könnyedén, 80:58-re diadalmaskodtak a finnországi Espooban, sikerükhöz egy pillanatra sem férhetett kétség. Már az első negyedet 19:10-zel hozták le a vendégek, a második periódusban pedig egy 11:0-s rohanással (15:23-ról 15:34) a szerbek döntő különbséget alakítottak ki (a nagyszünetben 24:37). Egy újabb 16:2-es futás megpecsételte Finnország sorsát (a harmadik negyed végén 37:60), az utolsó periódusban Kokoškov a fiataloknak is esélyt adott, így is megmaradt a bő 20 pontos előny.

A 2. fordulóban Magyarország Ukrajnában lép pályára, Szerbia Grúziát fogadja, egyaránt vasárnap 17 órától.

NBA

Nagy hajrá kellene

A Memphis elleni győzelemmel (129:125) folytatta a tengerentúli bajnokságot az All Star-szünet után a Sacramento. A Kings hazai parketten komoly előnyről (87:69) engedte felzárkózni a Grizzliest (112:111), ám a végjátékban nem hibáztak Bogdanovićék. A szerbek egyébként halványak voltak, Bjelica 8, Bogdan 9 pontot írt be, a túloldalon Gudurić elenyésző lehetőséget kapott (2 pont). A Sacramento a nyugati főcsoport 13. helyéről, 22/33-as mutatóval vág neki az alapszakasz utolsó harmadának, a pillanatnyi utolsó playoffhelyezett (8.) épp a Memphis (28/27).

NŐI EUROLIGA

Pengeélen a Sopron

Hazai pályán szenvedett 74:61-es vereséget a Sopron az orosz Dinamo Kurszk csapatától a női Euroliga B csoportjának utolsó előtti fordulójában. A magyar bajnok – amely az elmúlt két évben négyes döntőt játszott az elitligában – hetedik vereségével 6/7-re rontotta a mérlegét. Az utolsó fordulóban még minden nyitott lesz, a Sopron a negyeddöntőt is megkaparinthatja az olasz Schio vendégeként, ám egy szerencsétlen forgatókönyvvel akár a másodvonalnak számító eurokupás folytatásról is lemaradhat.