2024. május 9., csütörtök
NŐI EB

Kezdésnek szerb és magyar siker

Elrajtolt a szlovén–izraeli rendezésű női kosárlabda-Európa-bajnokság, amelynek ljubljanai D csoportja számunkra a legérdekesebb, hiszen ebben érdekelt Szerbia és Magyarország is. Marina Maljković 2021-ben tornagyőztes lányai a törökök ellen kezdték meg a címvédést, és bár utóbbiak harciasan léptek fel, nem volt reális esélyük megszorongatni a kontinensen uralkodó csapatot, utoljára a harmadik negyed elején jártak egyenlő eredménynél (40:40). A honosított Yvonne Anderson (17) vezette szerbek ezután már egyetlen pillanatra sem engedték ki a vezetést, és nyugodt végjáték után ünnepeltek (71:63).

A törököknek nem volt valós esélyük megszorongatni a címvédőt (Fotó: FIBA)

A törököknek nem volt valós esélyük megszorongatni a címvédőt (Fotó: FIBA)

Magyarország vaskos favorit volt Szlovákia ellen, de Székely Norbert együttese csak az utolsó negyedben vitte dűlőre a meccset, az esélytelenebb fél többször is visszazárkózott 10 pontos magyar előnyről. Kiss Virág (22) és társai azonban a befejező 10 percben megrázták magukat, és a játékrészt 34:14-re lehozva, kényelmes eredménnyel diadalmaskodtak.

Mivel a csoportok első helyezettjei garantált negyeddöntősök, a második és harmadik gárdák pedig nyolcaddöntősök lesznek, az egy-egy szerb és magyar sikerrel gyakorlatilag eldőlt ezen csapatok továbbjutása.

A regionális ABA-liga fináléjában a Partizan egy lépésre került a trófeától.

Női Eb, csoportkör, 1. forduló, A csoport: Montenegró–Görögország 74:69, Lettország–Spanyolország 67:63. B csoport: Belgium–Izrael 108:59, Csehország–Olaszország 61:58. C csoport: Franciaország–Németország 58:50, Nagy-Britannia–Szlovénia 76:71. D csoport: Magyarország–Szlovákia 89:67, Szerbia–Törökország 71:63. ABA-liga, döntő: Partizan–Crvena zvezda 87:78 (a sorozatban 2:0).

Nyitókép: A törököknek nem volt valós esélyük megszorongatni a címvédőt (Fotó: FIBA)