2024. április 29., hétfő

Jöhet a végső helyezkedés!

Elérkezett a hajrájához a tengerentúli elitliga alapszakasza, péntekre már minden csapat előtt csak két találkozó maradt hátra a programból. Ehhez képest viszont még mindig számos kérdés nyitott, hiszen a playintorna néhány évvel ezelőtti bevezetése óta tíz csapat lehet érintett az utószezonban, ráadásul ennek formátuma is eltérő a végső helyezéstől függően. A nyugati főcsoportban a Denver, Minnesota, Oklahoma, Clippers és Dallas ötöse után egyetlen közvetlen playoffhely kiadó még, amiért a New Orleans és a Phoenix van versenyben, míg a Golden State, Sacramento és Lakers triója biztosan a playinben indul, csak az a kérdés, melyikük kerül a nyolcadik helyre és ezzel a kedvezőbb ágra, vagyis arra, amelyen két meccsből egy győzelem már rájátszást ért. Ez ügyben egyébként nagyot rohan a Warriors, amely a King és a Lakers botladozását kihasználva egálra jött fel a korábbi számottevő lemaradásából, így mindhárom gárda 45/35-ös mérleggel futott neki az utolsó mérkőzéseknek.

Keleten a Boston, Milwaukee és New York hármasa mögött valószínűleg a Clevelandnek sem kell aggódnia, de az még tisztázatlan, hogy az Indiana, Orlando, Philadelphia és Miami kvartettjéből kik jutnak azonnal a playoffba, és melyik két csapat kényszerül a playinre. A Heatnek igencsak rosszul áll a szénája, hiszen pusztán valami csoda folytán léphetne fel a hatodik helyre, de a 76ers reális forgatókönyv szerint is megelőzheti még a Pacerst vagy a Magicet – főleg úgy, hogy a komoly térdsérüléséből nemrég visszatért Joel Embiid egyre jobb partikkal rukkol elő. A keleti playin gyengébb ágán eldőlt, hogy a Chicago és a Bogdan Bogdanovićtyal felálló Atlanta a Bulls parkettjén csap össze a „nyerni vagy hazamenni” típusú meccsen.

NBA, alapszakasz: Detroit–Chicago 105:127, Boston–New York 109:118, Utah–Houston 124:121, Portland–Golden State 92:100, Sacramento–New Orleans 123:135. Euroliga, 34. (utolsó) forduló: Monaco–Bayern 89:85, Žalgiris–Real Madrid 62:64, Efes–Crvena zvezda 100:55, Makkabi–Milano 92:86, Panathinaikosz–Alba 84:75. Az élcsoport: Real Madrid 54, Panathinaikosz és Monaco 46, Barcelona (–1) 44, Olimpiakosz (–1) 42, Fenerbahçe (–1) és Makkabi 40 pont stb.

Nyitókép: Zion Williamson a New Orleans egyik vezéreként 31 pontot szórt csapata sorsdöntő sacramentói derbigyőzelmén, amely közel hozta a Pelicans számára a playoffot (Fotó: Beta/AP)