2024. április 30., kedd
KÉZILABDA - BAJNOKOK LIGÁJA NÉGYES DÖNTŐ – BUDAPEST

Ismét BL-győztes a Győr!

Az elődöntőben a dán Midtjyllandot, a döntőben a montenegrói Budućnostot győzte le Ambros Martín csapata
(fotó: MTI)

(fotó: MTI)

Mindkét álma teljesült a montenegrói Katarina Bulatovićnak, mivel a Győr a podgoricai Budućnost ellen játszhatott a Bajnokok Ligája döntőjében, amelyben 27:21-es győzelmet aratott, így Bulatović BL-aranyéremmel távozhat Győrből, ugyanis a következő idényben már a Budućnostot erősíti.

A döntőben a győri nők sokkal pontosabban lőttek, jobban használták ki a helyzeteiket, s ami a legfontosabb, védekezésben is felülmúlták a félelmetes defenzív taktikájáról ismert Budućnostot, amely a hatvan perc alatt csak 21-szer talált be a mérkőzés egyik legjobbjának, Katrine Lunde Haraldsennek a hálójába, akinek a Budućnost játékosai kettős emberelőnyben két próbálkozás során sem tudtak gólt lőni. A győri sikerhez a szakértők szerint az is kellett, hogy a magyar csapat szombaton 15 órakor lépett pályára az elődöntőben a dán Midtjylland ellen, s védekezésben kicsit gyengén teljesítve, de az egész mérkőzést figyelembe véve magabiztosan, három góllal, 29:26-ra nyert, míg a Budućnost 17.30-kor kezdte meg elődöntős mérkőzését a szkopjei Vardar ellen, amelyet végül csak hosszabbítás után tudott felülmúlni 22:20-ra. Az, hogy a győri játékosok 4-5 órával többet pihenhettek, azon a szinten már nagyon sokat jelent.

A Papp László Budapest Sportarénában megrendezett négyes döntőben a magyar szurkolók jelentős létszámfölényben voltak, s ezt nemcsak saját csapatuk, vagyis a Győr buzdításakor éreztették, hanem a második elődöntőben a montenegrói együttes játékosainak is füttykoncerttel adták a tudtukra, hogy nem felejtették el Milena Knežević mozdulatát, amikor a csoportmérkőzések során lefejelte Görbicz Anitát, s talán azért is volt szimpatikusabb nekik a Vardar, mert a szkopjei csapatban három exgyőri játékos, Ana Đokić, Andrea Lekić és Jovanka Radičević is szerepelt. A magyar szurkolókon kívül volt egy maréknyi dán szimpatizáns, valamivel több macedón, s olyan 40-50 körüli volt a montenegrói kemény mag száma, amelynek több tagja is félmeztelenre vetkőzve szurkolt, s minden szünetet kihasznált a sörsátorban, hogy a kiizzadt folyadékot pótolja. Szombaton is fel kellett sorakozniuk a biztonsági embereknek a montenegrói drukkerek mellé, s így volt ez vasárnap is, amikor egy kis balhé után gyorsan rendet raktak a rendfelelősök.

A Győr és a Budućnost korábban 12-szer találkozott az európai porondon, hatszor nyert az ETO, négyszer döntetlen született, és kétszer a Podgorica győzött. A BL mostani kiírásában a győriek csupán kétszer veszítettek pontot, mindkétszer a montenegróiakkal játszottak döntetlent. Döntőben eddig kétszer meccseltek. A 2006-os KEK-fináléban a Győr hiába ért el 25:25-ös döntetlent Podgoricában, a Budućnost 26:23-ra győzött Győrben, így övé lett a serleg. A 2012-es BL-döntőben az ETO kétgólos előnyt (29:27) szerzett a veszprémi pályán, de a rivális otthon 27:25-re nyert, így idegenben lőtt több góllal nyert. A mostani fináléban már pályára léphetett Knežević, aki tettéért csupán két mérkőzésre szóló eltiltást kapott. A podgoricai játékos óriási füttyöt kapott a bemutatáskor és szinte minden labdaérintésekor.

Lunde védéseinek köszönhetően hamar ellépett az ETO, az első vendéggól a 7. percben született. A félidei ötgólos győri előny (15:10) hűen tükrözte az erőviszonyokat a pályán. A folytatásban hatékonyabb lett a Budućnost támadójátéka és Woltering révén a kapusteljesítménye is, így a vendégek megkezdték a felzárkózást (17:14). Nyolc perccel a vége előtt 23:18-ra elhúzott a Győr, s hiába kért időt Dragan Adžić, ezzel sem tudta megakadályozni, hogy a hajrá hazai „örömkézilabdát” hozzon. Az 56. percben Kovacsics piros lapot kapott Knežević letaglózásáért, ekkor paprikás lett a hangulat a vendégszurkolók szektorában, de a rendfenntartók – és még a Budućnost vezetői, hivatalos személyei is – közbeléptek.

A tavaly triplázó győrieknek a mostani idényben a BL- és a magyarkupa-győzelem ismét sikerült, az NB I.-ben pedig döntősök az FTC ellen. A női BL-ben most játszottak először négyes döntőt, s ha az európai szövetség elégedett lesz a budapesti rendezéssel, esély van arra, hogy a Papp László Sportaréna sokáig helyszíne lehessen a final fournak.

A sorozat legeredményesebb játékosa Görbicz lett 87 góllal, megelőzve Lekićet (79) és Bulatovićot (72). A női BL történetében ez volt a negyedik címvédés, ezt megelőzően az osztrák Hypo NÖ (1995-ben), valamint a dán Slagelse (2005-ben) és Viborg (2010-ben) volt képes hasonló bravúrra.

A torna eredményei

Elődöntő: Győri Audi ETO KC–Midtjylland 29:26 (16:11)

Góllövők: Görbicz 7/4, Kovacsics 5, Amorim 5, Bulatović 4, Løke 3, Orbán 2, Bognár-Bódi 2, Korsós 1, illetve Groot 9/4, S. Jørgensen 8, Jensen 3, Møller 3, Thorsgaard 1, L. A. Jørgensen 1, Trølsen 1.

Vardar–Budućnost 20:22 (6:11, 16:16, 17:20) – hosszabbítás után

Góllövők: Radičević 1, Đokić 2, Lekić 6/2, Pineau 5, Dembélé 2, Hmirova 1, J. Nikolić 3/3, illetve R. Petrović 2/2, Dalby 3, Cvijić 5, Byzdra 1, Neagu 6/2, M. Mehmedović 5.

A harmadik helyért: Vardar–Midtjylland 34:31 (14:12)

Góllövők: Radičević 6, Klikovac 2, B. Fernández 2, Pineau 2, Dembélé 3, Zebić 2, Lekić 5, Đokić 2, J. Nikolić 6/4, Hmirova 4, illetve Jensen 4, L. Jörgensen 2, Groot 11/4, Thorsgaard 4, Troelsen 2, Woller 2, S. Jörgensen 3, Möller 1, Sommer 2.

Döntő: Győr–Budućnost 27:21 (15:10)

Góllövők: Bognár-Bódi 2, Bulatović 3, Görbicz 7/2, Löke 4, Amorim 4, Kovacsics 2, Orbán A. 4, Korsós 1, illetve R. Petrović 1/1, Neagu 7, Cvijić 4, Byzdra 1, Mehmedović 1, Dalby 5, Knežević 2.