2024. április 27., szombat
TÓTHFALU

Határok nélkül a Délvidéken is

Szombaton a tóthfalui Nyers István Akadémia Sportegyesület szervezésében a helyi sportcsarnok adott otthont az első délvidéki Pingpong Határok Nélkül elnevezésű nemzetközi asztalitenisz-tornának, melyen a községi egyesületek (Horgos, Magyarkanizsa) mellett több külföldi (Magyarország, Románia, Szlovákia) klub is részt vett, több mint 100 versenyző állt asztalhoz. A megnyitón előbb Utasi Jenő atya, majd Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert üdvözölte a jelenlévőket. Őt követően Lékó Lajos beszélt a falu történetéről, a sporttörténetre is kitérve, s emlékeztetett arra is, hogy bár kis lélekszámú településről van szó, mégis sportdinasztiák, sportoló családok alakultak ki. Ezek a Lékó, a Borsos és a Bata család. Hogy ez mennyire érvényes még ma is, bizonyítja, hogy a szombati pingpongverseny megálmodója a ma Budafokon élő, de szívben és lélekben mindig tóthfalui Bata Károly, aki négy éve dolgozik azon, hogy a verseny létrejöhessen.

– Négy éve Várady Tibi és Simon Karcsi barátom megkeresett, hogy belépnék-e Magyarországon, mint szerbiai, a versenybe. Ez azzal is jár, hogy évente itt is kell szervezni egy tornát – mesélte Bata Károly, akinek öröm, hogy szülőfalujában szervezhette meg a helyiekkel karöltve ezt az eseményt.

– Van egy gyerekkorosztály, majd az amatőrök és az igazolt játékosok mérik össze ügyességüket. Kárpát-medencei kupa is ez egyben, így Felvidékről, Erdélyből és Magyarországról is érkeztek résztvevők. A kárpátaljaiak sajnos ezúttal nem tudtak megjelenni, az utolsó pillanatban le kellett mondaniuk a versenyt objektív okok miatt – tudtuk meg a szervezőtől.

Várady Tibor, a Pingpong Határok Nélkül nemzetközi asztalitenisz-torna kezdeményezője, fő szervezője is örömmel jött Tóthfaluba, ahol a verseny zajlott reggeltől délutánig, és minden bizonnyal nem is utoljára találkoztak itt a magyar pingpongozók. Utasi atya a helyszínen elmondta, hogy hagyományt szeretnének teremteni ebből a versenyből.

– Két fontos célunk van, hogy bekapcsolódjunk a nemzetközi pingpongszervezetbe, és szeretnénk, ha Magyarkanizsa községben is mind nagyobb népszerűségnek örvendene az asztalitenisz – hangsúlyozta Utasi Jenő.

A tóthfaluiak falunéző programot is beiktattak a rendezvénybe, így nemcsak a sport volt a fontos, hanem egymás és az elszakított területek jobb megismerése is. A rendezvényt támogatta a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által, valamint Magyarkanizsa Község Önkormányzata, továbbá Palatinus Róbert, Vígh Zsolt és a budapesti Virág család.

Nyitókép: Tóthfalu is az asztalitenisz fellegvára lett (a szerző felvétele)