2024. május 9., csütörtök
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Tíz Pont

Azáltal, hogy az elődöntőben bukott el, Carlos Alcaraz 180 pontot kapott a pekingi tornán. Ez jóval kevesebb, mint a tornagyőzelemért járó 500 pont, vagyis a spanyol kevesebbet faragott le Novak Đoković előnyéből, mint azt feltételezni lehetett, így jelentősen megnövekedtek a héttel is már csúcstartó szerb teniszező esélyei, hogy pályafutása során már nyolcadszor zárja az esztendőt a ranglista élén.

A megnyert Grand Slam-tornák számán kívül, legalábbis ami a tenisz statisztikájával komolyan és pártatlanul foglalkozókat illeti, a számos csúcs között az évzáró mestertornán nyert titulusok, a ranglista első helyén eltöltött hetek és a ranglista élén zárt évek száma a legtöbbre taksált. Mint lent láthatjuk, e négy kategóriában Đoković a csúcstartó, és arra is van esélye, hogy már az idén mindegyik esetében egyedül vezesse az öröklistát.

Novak 24 GS-trófeát nyert, és magabiztosan vezet Rafael Nadal (22) és Roger Federer (20) előtt, és nincs más aktív teniszező, aki három nagy serlegnél többet nyert volna. Vagyis, hogy Nadalon kívül bárki is beérje a belgrádit, arra hat év teljes uralomra lenne szüksége, nem beszélve arról, hogy Đoković a csúcsot még javíthatná is.

Az évzáró mestertornát Novak hatszor nyerte meg, és a csúcsot Federerrel közösen tartja. Tavaly Torinóban érte be a svájcit, az idén ugyanott el is hagyhatja. Novak hétfőn a 393. hetet kezdte meg a lista élén, és ha szerencséje lesz, még a szilveszteri mulatság előtt a 400-at is elérheti.

Érdekes és jellemző, hogy a szerbiai sajtó számára a fenti csúcsok közül csak a GS-titulusok száma a fontos, és a hivatalosan nem is létező „minden idők legnagyobbja” cím, amelyet a teniszsajtó valamivel több, mint tizennégy évvel ezelőtt, a 2009-es wimbledoni torna után túlzott lelkesedésből talált ki, és ajándékozott Federernek, aki a 15. nagy serlegével megdöntötte Pete Sampras addigi örök életűnek hitt 14-es rekordját. Senkiben sem merült fel a gondolat, hogy az akkor 6-nál járó Nadal és a csak egyet nyert Novak majd versenyfutást rendezhet a hízelgésből kiötlött címért, és hogy egy balkáni országban éppen az lesz fő bizonyíték a nyugatiak elfogultságára, mert Novakot nem hajlandók kihirdetni GOAT-nak.

Az év végéig Novak a párizsi teremtornán és az évzárón játszik. Ha mindkettőt megnyeri, az utóbbit pedig veretlenül, az idei 8945 pontját még 2500-zal növelheti, vagyis 11 445 pontja lehet. Alcaraznak 8355 pontja van, Sanghajban nyerhet még 1000-et, Bázelban 500-at, valamint Novak győzelmei esetén Párizsban 600-at, Torinóban pedig 1000-et, ami összesen 11 455. Novaknak tehát, hogy 2023-at is az első helyen zárja, nemcsak a 40. diadal kell az 1000-es mestertornákon, és a nyolcadik siker az évzárón, hanem – 10 pont miatt – még egy Alcaraz-botlás is.

Nyitókép: Carlos Alcaraz (Fotó: Beta)