2024. május 9., csütörtök
VÍZILABDA

Újabb magyar vb-arany!

A Benczur Márton vezette női magyar válogatott az U20-as portugáliai világbajnokság döntőjében sem talált legyőzőre, így százszázalékos mérleggel nyert aranyérmet a viadalon. A péntek esti fináléban hamar magához ragadta a kezdeményezést a magyar csapat, gólgazdag, ám szoros első félidőt követően két találattal (8:6) vezettek Benczur tanítványai. A térfélcserét követően a lányok fokozni tudták az iramot, 4:0-s villámrajtot vettek a harmadik negyed elején (12:6), a rivális csak öt perc elteltével eszmélt, és kezdte el ledolgozni a hátrányát. A záróetapra háromgólosra apadt a magyar előny, aggodalomra azonban nem volt ok, a lányok igazi csapatjátékkal előrukkolva végül magabiztosan hozták a meccset. Benczur Márton együttese a magyar vízilabdasport történetének első női U20-as vb-címét zsebelte be, s nem mellesleg ez a sportág ötödik aranyérme 2023 nyarán: a felnőttférfi-válogatott világbajnoki címe mellett első lett mindkét U20-as válogatott a vb-ken, továbbá Európa-bajnokként tért haza az U17-es női és az U15-ös férficsapat – hasonló győzelmi szériára még soha, egyetlen nemzet sem volt képes a vízilabda történetében.

Eredmények, a döntő: Spanyolország–Magyarország 10:13. A 3. helyért: Hollandia–Olaszország 13:11.

A magyar U20-as női válogatott a stábtagokkal Ferihegyen a hazaérkezést követően (Fotó:  facebook.com/waterpolo.hu)

A magyar U20-as női válogatott a stábtagokkal Ferihegyen a hazaérkezést követően (Fotó: facebook.com/waterpolo.hu)

Még mindig hátrányban

A hétvégén Óbecsén rendezték meg a már hagyományos Duna-liga első selejtező tornáját. A női együtteseket felvonultató sorozatban ezúttal három szerbiai (Spartacus, Vojvodina, Crvena zvezda), egy magyar (Szentes) és egy német (Spandau) csapat érdekelt. Az első kvalifikáció eredményei alapján elmondható, a hazai porondon nem történ változás, a Vojvodina és a Crvena zvezda várhatóan idén is ádáz csatát vív majd egymással, ugyanakkor a külföldi együttesek továbbra is a szerbiai csapatok előtt járnak.

Eredmények, 1. nap: Crvena zvezda–Spandau 7:9, Spartacus–Vojvodina 4:21, Spartacus–Crvena zvezda 8:27, Szentes–Spandau 9:14. 2. nap: Spandau–Spartacus 25:5, Vojvodina–Szentes 7:9, Crvena zvezda–Vojvodina 10:12, Szentes–Spartacus 24:4. 3. nap: Vojvodina–Spandau 6:12, Crvena zvezda–Szentes 10:11.

Nyitókép: A magyar U20-as női válogatott a stábtagokkal Ferihegyen a hazaérkezést követően (Fotó: facebook.com/waterpolo.hu)