2024. május 9., csütörtök
SAKK – FIDE GRAND PRIX, BELGRÁD

Rapport fontos győzelme

Az 5. fordulóban Rapport Richárdnak másodszor is sikerült legyőznie az indiai Santosh Gujrathi Viditet, és mivel a csoport másik összecsapásán a spanyol Alexej Shirov megszerezte első győzelmét az orosz Vlagyimir Fedoszejev ellen, Ricsi egypontos előnyre tett szert a táblázaton. Az utolsó körben világossal mérkőzik meg Shirovval, már egy döntetlen eredménnyel is továbbjutó lenne.

Márkus döntetlennel kezdett

Március 6-án Belgrádban tíz résztvevővel rangos szupertorna kezdődött, melyen részt vesz a topolyai Márkus Róbert is, valamint a szerbiai olimpiai válogatott további három tagja. Az 1. forduló eredményei: Abdusattorov–Sarana 1:0, Márkus–Ivanišević remi, Nihal–Ivić 1:0, Maghsoodloo–Sjugirov 0:1, Navara–Inđić remi. A verseny március 14-éig tart.

Kaszparov tovább bírál

A volt sakkvilágbajnok Garri Kaszparov élesen bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), annak vezetőjét, Thomas Bachot, valamint a nemzetközi sportági szövetségeket, mert szerinte eszközök az olyan diktátorok kezében, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök. Kaszparov szerint a sportvilág segítette Putyint „agresszív útján” azzal, hogy Oroszországnak ítélte a 2014-es téli olimpiát, a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot, valamint további nagy eseményeket. Kaszparov szerint az autokrata vezetők Adolf Hitler és az 1936-os berlini olimpia óta azt a lehetőséget látják a nagy sporteseményekben, hogy általuk javítsák a megítélésüket…