2024. május 15., szerda
ÖTTUSA

Lovaglás helyett Ninja Warrior

Közel a megállapodás az öttusában kegyvesztetté vált lovaglást helyettesítő új szám kiválasztásában, amely minden jel szerint az akadályverseny lehet. A sportág nemzetközi szövetsége, az UIPM nyár óta négy helyszínen, Ankarában, Manilában, Lignanóban és Zielona Górában rendezett tesztversenyeket elsősorban utánpótláskorú öttusázók részvételével, hogy gyakorlatban kipróbálva, a sportolók visszajelzéseinek meghallgatásával segítse a döntéshozást.

A terv szerint az akadályversenyen különféle ugró- és mászófeladatok teljesítésével kell végigmenniük a sportolóknak egy erre a célra felépített pályán, a napokban véget ért lengyelországi, beltéri tesztverseny kihívásaihoz pedig a szervezők az inspirációt kimondottan az Egyesült Államokból származó, de már a magyarországi televíziózásban is meghonosodott Ninja Warrior ügyességi játékból merítették.

A teszteseményeket követően az UIPM az öttusázók több korosztályában végzett el kérdőíves felmérést, és elmondásuk szerint a válaszadók 88 százaléka elégedett volt az akadályversennyel, így a szövetség bizakodóan várja a november 12–13-i kongresszusát, amelyen szavazást tartanak arról, hogy Párizst követően a következő olimpiai ciklusra ez a modernebb, fiatalosabb szám vegye át a lovaglás helyét. A 2028-as Los Angeles-i játékok programjában egyelőre nincs is benne az öttusa, de az UIPM elnöke, Klaus Schormann szerint amint véglegesítik az ötödik sportág kérdését, felvételt nyernek majd. A német vezető biztos benne, hogy az akadályverseny vonzóbbá, hozzáférhetőbbé teszi majd a sportágat a fiatalok számára. A szövetségen belül azonban ellenzői is vannak a váltásnak, élükön a tokiói bajnok brit Joe Choonggal, akik amellett kardoskodnak, hogy átalakítással, de tartsák meg a lovaglást.

Az új ötödik szám a vívás, az úszás és az élvezhetőség céljából már korábban egy számban kombinált futás és lövészet mellé csatlakozna az öttusa programjában.